Tahıl ihracatı ne zaman başlayacak? Ukrayna’dan açıklama

Ukrayna’da tahıl ihracatının ne zaman başlayacağına ilişkin konuşan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, “Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İhracatın kara yolu ile yapılması da gündemde” dedi. 

DÜNYA 26.06.2022, 09:59 27.06.2022, 09:13
Tahıl ihracatı ne zaman başlayacak? Ukrayna’dan açıklama

Ukrayna’dan bir türlü çıkarılamayan tahıl stokları, dünyanın birçok ülkesini büyük bir krizle baş başa bıraktı. Bunun yanı sıra Ukrayna limanlarında bir türlü hareket edemeyen gemilerin durumu da hala belirsizliğini koruyor. Ülkede ihracatın ne zaman başlayacağına ilişkin önemli mesajlar veren Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, “Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. İhracatın kara yolu ile yapılması da gündemde. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı. 

Kara yolu ile tahıl ihracatı gündemde

Kısıtlı imkânlarla batıya tahıl sevk etmeye devam ettiklerini belirten Kubrakov, “Zor koşullara ve kısıtlı imkânlara rağmen Ukrayna her ay yüzde 50 artışla Avrupa devletlerine tahıl ihracatı yapmaya devam etmektedir. Önümüzdeki sorunları aşmak ve tahıl ihracatını gerçek anlamıyla başlatmak istiyoruz. Bu konuda en cazip seçenek olarak kara yolu gözüküyor. Bu konuda mutlaka bazı gelişmeler olacaktır” şeklinde konuştu. 

“İhracat sorununu bir an önce aşmak zorundayız”

Ukrayna’nın şu an yalnızca komşu ve yakın ülkelere tahıl ihracatı yapabildiğini vurgulayan Kubrakov, “Diğer ülkelere şu an ulaşmamız imkânsız gözüküyor. Moldova, Polonya, Macaristan, Polonya gibi yakın ülkelere sevkiyatlarımız sürüyor. İhracat sorununu bir an önce aşmak zorundayız. Bu konudaki görüşmelerimizin olumlu devam ettiğini söyleyebilirim. Geçen aya kıyasla bu ay Avrupa ülkelerine sevk ettiğimiz tahıl oranı yüzde 50 arttı. Liman sorununun bir an önce çözülmesi lazım. Bizim bir an önce deniz ulaşımı aracılığı ile başta Afrika kıtası olmak üzere tüm ülkelere bu tahılları ihraç etmemiz gerekiyor” dedi. 

Yorumlar (0)