Taal yanardağında görülen şimşeklerin sırrı ortaya çıktı

Filipinler'in başkenti Manila'nın yakınlarındaki Taal Yanardağı'nda görülen volkanik şimşeklerin oluşum nedeni Los Alamos Ulusal Labotaruvarı'nda yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıktı

DÜNYA 18.01.2020, 12:47
Taal yanardağında görülen şimşeklerin sırrı ortaya çıktı

40 yıldan uzun süredir aktif olmayan Filipinler'deki Taal yanardağı geçtiğimiz hafta sonu harekete geçerek kül püskürtmeye başlamış, püskürmelerin boyutu 10 bin metreye kadar çıkmıştı.

Mashable'ın haberine göre, 100 kilometrelik çevre bölümünde 25 milyondan fazla insanın yaşamını sürdürdüğü yanardağda ortaya çıkacak daha büyük bir patlama ihtimaline karşın, vatandaşların tahliye edilmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Yanardağın oluşturduğu büyük patlama riskinin yanı sıra, patlamalar sırasında görünen volkanik yıldırımlar da kamuoyunun ilgisini çekiyor.

Daha önce Japonya ve İzlanda'da da ortaya çıkan bu doğa olayının nasıl ortaya çıktığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda görev yapan bilim insanları tarafından açıklandı.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'ndan Sonje Behnke, bu olayı bir çorabı halıya sürterek statik elektrik oluşturmaya benzetiyor.

Behnke'nin açıklamasına göre, volkanik yıldırımlar iki aşamada oluşuyor. İlk aşamada volkanik patlamalar sonrası etrafa saçılan erimiş kayalar, yani magma küle dönüşüyor. 

Daha sonra oluşan kül bulutundaki milyarlarca parçacık birbirine hızla çarpıp sürtünerek elektrikle yükleniyor. 

Böylece volkanik patlamalar sonrası şimşek ve yıldırım gibi çeşitli doğa olayları görülebiliyor.
 

Yorumlar (0)