Süveyş Kanalı’nda her şey normal 

Evergreen isimli devasa ticaret gemisinin Süveyş Kanalı’nı tıkaması, dünya ticaretini günlerce sekteye uğratmıştı. Kanal görevlileri tarafından gelen son bilgiye göre akış normal seyrine döndü. 

DÜNYA 30.03.2021, 15:14 31.03.2021, 10:08
Süveyş Kanalı’nda her şey normal 

Evergreen isimli gemi, Çin’den yola çıkmış Hollanda’ya doğru ilerlerken Süveyş Kanalı’nda yan dönmüş ve yolu tıkamıştı. Hem kendi ilerleyemeyen hem de yüzlerce geminin geçişini engelleyen gemi, günlerce süren çaba neticesinde yüzdürülebildi.

Dünya genelindeki deniz seferlerini takip eden “Marinetraffic” ve “Vesselfinder” isimli iki internet sitesinde gözlemlenen Süveyş Kanalı’nın girişindeki ve çıkışındaki yoğunluklar azaldı. Hint Okyanusu’nda demirleyen ticaret gemileri de Süveyş Kanalı’na doğru yol almaya başladı.



Tayvanlı Evergreen isimli şirket tarafından kiralanan ve asıl isminin “The Ever Given” olduğu bilinen gemi, yüzdürüldükten sonra çekiciler ile Büyük Göller Bölgesi’ne götürüldü. Burada geminin teknik bakımı yapılacak.

Milyon dolarlık tıkanıklık



Evergreen gemisinin kötü hava koşulları ve kum fırtınası sebebiyle görüş mesafesini yitirdiği ve kanalın kenarlarına çarparak durduğu belirtilmişti. 6 gün boyunca kanalda yan şekilde duran ve her türlü geçişi engelleyen gemi, dünya genelindeki pek çok ülkenin zarara uğramasına sebep oldu.

Evergreen şirketinin uğradığı milyon dolarlık zararın dışına 6 günlük süre boyunca yüzlerce geminin demir atmasına sebep olan kazada günlük zararın 10 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor. Yalnızca Mısır’ın günlük 12 milyon dolar zarara uğradığı belirtildi. Zarara uğrayan ülkelerin, Tayvanlı şirkete çok yakında ciddi miktarda tazminat davası açacağı öngörülüyor.

Yorumlar (0)