Suudlar turizme soyundu

Suudi Arabistan sonunda kapılarını turist vizesiyle açmaya hazırlanıyor.

DÜNYA 27.09.2019, 16:05 28.09.2019, 12:14
Suudlar turizme soyundu

Krallık, petrole olan bağımlılığını azaltmaya yönelik daha geniş çaplı bir planlamanın da bir parçası olarak ilk kez uluslararası turistlere kapılarını açacak.

Suudi medyasından gelen söylentilere göre, krallık Cuma günü 49 ülke için vize rejimi başlatacak. Bu kapsamda kadın ziyaretçiler için de sıkı kıyafet yönetmeliği gevşeyecek. Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed el-Hatib, bu çalışmayı ülke için "tarihi bir an" olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan'a vizeler şimdiye kadar büyük ölçüde hacılar, iş adamları ve gurbetçi işçiler ile sınırlandırılmıştı.

Turizm gelirlerini artırmayı planlıyorlar

Suudi Arabistan, 2016 yılından bu yana düşük seviyede olan petrol fiyatları sebebiyle ekonomisini çeşitlendirmeye çalışıyor. Saldırıya uğrayan petrol şirketi Saudi Aramco'nun da kamuya arzının ve gelirinin de başka sektörlere aktarılmasının düşünülmesi bu yönde yapılan bir hamle olarak görülüyor. Ayrıca, Veliaht Prens Selman'ın ekonomiyi çeşitlendirme planı kapsamında ülkeyi turizme açma planları olduğu biliniyor. Suudi Arabistan turizm sektörüne yabancı yatırım yapmayı umuyor. Arabistan hükümeti, 2030 yılına kadar turizm gelirlerinin gayrisafi yurtiçi hasıladaki oranı yüzde 3'ten yüzde 10'a yükselmesini istiyor.

Bakan açıkladı

Turizm Bakanı Ahmed el-Hatib, "Ziyaretçiler sahip olduğumuz güzellikleri görünce şaşıracaklar. 5 dünya mirasımız, canlı bir bölgesel kültürümüz ve nefes kesici doğal güzelliklerimiz var." ifadelerinde bulundu. "Yabancı kadın ziyaretçilerin, Suudi kadınlar gibi çarşaflar giymeleri gerekmeyecek." diyen Bakan, ancak yine de mütevazı giyinilmesi gerektiğini belirtti. Turizm Bakanı, ülkeyi tek başına ziyaret etmek isteyen kadınlarla ilgili de herhangi bir kısıtlama olmayacağının sinyallerini verdi.

Ayrıca alınan bilgilere göre gayrimüslimlerin kutsal şehirler Mekke ve Medine'yi ziyaret etmeleri hâlâ yasak ve alkol yasağı da var olmaya devam edecek. 

Hangi ülkelere vize verilip verilmeyeceğine dair tüm detayların hafta içerisinde açıklanacağı öğrenildi.

"Şehirlerimiz, dünyadaki en güvenli şehirler arasında"

Turizm Bakanı Hatib, Suudi Arabistan'ın petrol endüstrisine yapılan son saldırının insanları ziyaretten uzak tutacağına inanmadığını söyledi. Bakan, "Şehirlerimiz, dünyadaki en güvenli şehirler arasında. Bu nedenle, son saldırıların planlarımızı etkileyeceğine inanmıyoruz. Suudi Arabistan'da yaşayan birçok yabancıya sahibiz, Suudi Arabistan'ın tadını çıkarıyoruz. Çok güvendeyiz." diye de ekledi.

Turizm hamlesi reform programlarına dâhil

Turizmi açma hamleleri, krallığın petrole odaklı ekonomi bağımlılığını azaltmayı amaçlayan Prens Selman'ın daha geniş ekonomik reform programının merkezinde yer alıyor.

Plana göre, Suudi Arabistan 2030 yılına kadar turist sayısını yıllık 100 milyona çıkarmak istiyor. Hükümet turizme dayalı bir milyon iş yaratmayı hedefliyor.

Yine de krallığın imajı geçen yılki gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından insan hakları sicilinden ve kadın hakları eylemcileri hakkındaki son baskılardan sonra sarsılmış durumda.   

2017 yılında Suudi Arabistan, Kızıldeniz'deki 50 ada ve diğer bölgeleri lüks tatil yerlerine dönüştürecek olan büyük bir turizm geliştirme projesi duyurmuş, Veliaht Prens Selman ölmeden reformları kendi gözlerimle görmek istiyorum demişti.

Geçen yıl inşaat, üst düzey tema parkları, motor sporları tesisleri ve safari alanını içeren Riyad yakınlarındaki Kiddiya (Qiddiyah) “eğlence kentinde" başlamıştı.

Yorumlar (0)