Suudiler Twitter çalışanlarını satın almış!

Suudi Arabistan hükümetinin, kullanıcıları gözetlemek için Twitter çalışanlarını satın aldığı ortaya çıktı. 6 binden fazla Twitter kullanıcısının hesabına girildiğini tespit eden savcılar, girilen hesaplar arasında, 1 milyondan fazla takipçisi bulunan popüler gazetecilerin ve hükümet muhaliflerinin de bulunduğunu açıkladı.

DÜNYA 07.11.2019, 07:48
Suudiler Twitter çalışanlarını satın almış!

Suudi Arabistan hükümetinin, muhaliflerin kişisel hesap bilgilerini edinmek için iki Twitter çalışanını gizlice işe aldığı belirtildi. Ancak sadece Twitter'ın şirket politikalarına değil, yasalara da (özel verileri üçüncü kişilerin kullanımına açmak) aykırı hareket eden Twitter çalışanları, Suudi Arabistan hükümeti tarafından işe alınmış değil, satın alınmış oldu.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) basınında yer alan haberlere göre, San Francisco'daki ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Bölge Mahkemesi'nde açılan davanın dilekçesinde, Suudi yetkililerin, binlerce Twitter kullanıcısının özel verilerine erişim sağlamak için sosyal medya devi Twitter'ın çalışanlarını koordineli şekilde işe alma çabaları ayrıntılı şekilde anlatıldı.

2015 yılından beri 6 binden fazla Twitter kullanıcısının hesabına girildiğini tespit eden soruşturma savcıları, bunlardan en az 33'ü hakkında Suudi Arabistan kolluk kuvvetleri tarafından daha önceden Twitter şirketine acil ifşa talebinde bulunulduğunu kaydetti.

Hedeflenen hesaplar arasında, 1 milyondan fazla takipçisi bulunan hükümet muhaliflerinin ve popüler gazetecilerin de bulunduğu belirtildi.

Twitter çalışanları dolarla satın alınmış

Soruşturmayı yürüten savcılar tarafından mahkemeye sunulan dilekçede ayrıca şirketteki görevleri Twitter kullanıcılarının özel bilgilerine erişimi gerektirmeyen Twitter çalışanlarının, pahalı saatler ve gizli banka hesaplarına aktarılan 10 binlerce dolar ile ödüllendirildiği bilgisi paylaşıldı.

Twitter işten çıkarınca Suudi Arabistan'a kaçtı

6 binden fazla Twitter kullanıcısının hesabına girildiğinin ve tüm bilgilerin Suudi Arabistan hükümetine verildiğinin kanıtlanmasının ardından işlerine son verilen Twitter çalışanlarından birinin Amerika'yı terk ederek Suudi Arabistan'a kaçtığı ortaya çıktı.

Suudi hükümeti adına çalışan iki Twitter çalışanından Suudi Arabistan'a kaçan kişinin yanına ailesini de aldığı ve Amerika'ya hiç dönmediği belirlendi. Diğerinin ise açılan dava çerçevesinde hakim karşısına çıkmasının beklendiği bildirildi.

Yorumlar (0)