Suudi yetkililer, hacklemeyi biliyormuş!

Suudi yetkililerin Amazon ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos'un telefonunun "hackleneceğinden" haberdar olduğu ortaya çıtı.

DÜNYA 23.01.2020, 12:25
Suudi yetkililer, hacklemeyi biliyormuş!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yakın Suudi yetkililer, Amazon Üst Yöneticisi (CEO) ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos'un telefonunun "hacklenmesine" ilişkin planlardan haberdar olduklarını iddia etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin Wall Street Journal gazetesine konuşan ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen Suudi yetkililer, Amazon Üst Yöneticisi (CEO) ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos'un telefonun hacklenmesine ilişkin planlardan haberdar olduklarını ileri sürdüler.

Suudi yetkililer, hackleme operasyonunu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın eski danışmanı ve eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud el-Kahtani'nin organize ettiğini, bunun gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya yönelik daha geniş baskı kampanyasının parçası olduğunu ileri sürdü.

Özel siber güvenlik şirketi FTI Consulting, 1 Mayıs 2018 tarihinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın WhatsApp hesabından gönderilen bir MP4 video dosyasını, Amazon Üst Yöneticisi (CEO) ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos'un kişisel telefonunda açmasının ardından, telefonda anormal ve olağan dışı etkinlik belirlendiğini ve sonraki aylarda büyük miktarda verinin telefondan dışa aktarıldığını tespit etmişti.

Özel siber güvenlik şirketi FTI Consulting'in hazırladığı raporu inceleyen BM (Birleşmiş Milletler) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile BM (Birleşmiş Milletler) İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, yaptıkları ortak açıklamada, iddialarla ilgili derhal soruşturma açılması çağrısı yapmıştı. 

Jeff Bezos'tan anlamlı paylaşım

İddiaların gündeme gelmesinin ardından Washington Post patronu Jeff Bezos, kişisel Twitter hesabında İstanbul'da katıldığı, Cemal Kaşıkçı'nın ölüm yıl dönümündeki anmadan bir fotoğrafı "Jamal" (Cemal) etiketiyle paylaştı. AA muhabirin çektiği fotoğrafta Jeff Bezos'un Cemal Kaçıkçı'nın mezar taşına elini koyduğu görülüyor.

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki konsolosluk binasında 2 Ekim 2018 tarihinde vahşice katledilmişti.

Suudi Arabistan'da Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili davada 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verilirken, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yakın isimler serbest bırakılmıştı. Suç konusunda haklarında en fazla delil ve şüphe bulunan bu isimlerin serbest bırakılması ise Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın korunması ve kurtarılmasına yönelik bir hamle olarak görülmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından haziran ayında açıklanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, gazeteci-yazar Cemal Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

OHCHR 'nin raporunda, aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir deliller olduğuna vurgu yapılmıştı.

Yorumlar (0)