Suudi kraliyet ailesine İngiliz kalkanı!

Suudi Arabistan kraliyet ailesini koruyan 130 bin kişilik ulusal muhafız birliğinin eğitimlerinin İngiliz askerleri tarafından verildiği ortaya çıktı. 1964’te kurulan gizli İngiliz birliği, muhafız alayına askerî konularda önderlik yaptı. Kilit derecede öneme sahip askerî program kapsamında İngiliz askerlerin maaşlarının da Suudi yönetimi tarafından ödendiği öğrenildi.

DÜNYA 30.10.2019, 09:45
Suudi kraliyet ailesine İngiliz kalkanı!

İngiliz ordusunun, Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerine yerleştirilmiş, emirlerini Suudi komutanlardan aldığı düşünülen üst düzey bir askerî birime sahip olduğu gün yüzüne çıktı.

Daily Maverick adlı internet haber sitesinde Matt Kennard ve Mark Curtis imzasıyla yayınlanan bir haberde İngiliz ordusunun, parlamento ve halktan gizlediği program deşifre edildi. Program kapsamında İngiliz ordusunun 1964 yılından bugüne Suudi Arabistan’da görev aldığı ortaya çıktı. Habere göre Riyad’da bulunan İngiliz birimi, Suudilerin “iç güvenlik” konusunda eğitilmesini sağlıyor. Daily Maverick'in haberinde, Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları’na (Saudi Arabian National Guard-SANG) yönelik İngiliz Askerî Misyonu, iktidardaki Suudi meclisinin yani rejimi oluşturan yönetim kademesindeki aile mensuplarının fiili koruma kuvvetini eğitiyor.

Maaşlar Riyad’dan geliyor

Daily Maverick internet haber sitesinde yer alan haberde, İngiliz askerlerinin maaşları ve masraflarının Suudi Arabistan Kraliyet ailesi tarafından ödendiği belirtiliyor. İngiliz askerlerin eğitim verdiği Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları (Saudi Arabian National Guard-SANG), hükümdar hanedanına sadık kabilelerden katılım gösterilen seçkin askerlerden oluşuyor. Ayrıca Suudi ordusundan ayrı olarak, sadece kraliyet ailesini korumaları için 130 bin kişilik bir kuvveti oluşturuyorlar. Temel görevleri ise rejimi herhangi bir darbe, saldırı ya da suikastten korumak.

Kilit askerî program!

SANG’ın (Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları) eğitimi, Suudi Arabistan’ı destekleyen İngiltere’nin kilit askerî programlarından biri. Bu program, yine Suudilerin de ödediği ve SANG’a (Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları) askeri haberleşme teçhizatı ve eğitim sağlayan, 2 milyar euroluk “Sangcom” isimli gizli bir programla birlikte yürüyor. 2013 senesinde Suudi Arabistan’a yapılan resmî ziyarette, Galler Prensi ve Cornwall Düşesi, İngiliz Askeri Misyonu (British Military Mission-BMM) SANG programının 50. yıldönümünü kutlamak için Riyad’daki SANG’ın merkezini ziyaret etmişti.

Programdaki İngiliz askerleri kimden emir alıyor?

Kraliyet rejimini korumak için Suudi Arabistan'da bulunan İngiliz askerlerin emirleri kimden aldığına ilişkin bilgiler ise çelişkili. İngiliz Hükümetinin resmi belgelerinde, askerî birliğin “İngiltere komutasında ve kontrolü altında çalıştığı” iddia edilse de aslında birliğin “Suud Kralı’ndan ve ilgili Suudi yetkilerden (komutanlardan) emir aldığı” haberde vurgulanıyor. İngiliz ordusunun Suudi komutanlardan emir alması pek tabii İngiltere'nin onuruna dokunacağı için resmî belgelerde aksinin söylenmesi normal karşılanıyor. Daily Maverick internet haber sitesinin iddiası daha mantıklı görülüyor.

ABD de petrolün korumalığını yapıyor

ABD’de Başkan Donald Trump yönetimi de geçtiğimiz aylarda, Suudi Arabistan’ın dev enerji şirketi Saudi Aramco’yu hedef alan füze ve SİHA (silahlı insansız hava aracı) saldırıları sonrası Suudi Arabistan'a büyük bir askerî güç konuşlandırdı. Amerikan ordusu tarafından Suudi Arabistan’a 3 bin asker, 2 savaş uçağı filosu, 2 Patriot füze bataryası, 1 hava seferi filosu, 1 Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) Sistemi gönderileceği bildirildi. Amerikan askerî misyonunun görevinin stratejik petrol rezervlerini korumak olduğu kaydedildi.

Yorumlar (0)