Suudi Kralı'ndan G20'ye: Koronavirüse karşı birleşelim

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, bugünkü G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi'nde "bu pandemiye etkili ve koordineli bir yanıt vermeli, küresel ekonomiye olan güveni yeniden sağlamalıyız" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 26.03.2020, 17:25 26.03.2020, 17:44
Suudi Kralı'ndan G20'ye: Koronavirüse karşı birleşelim

Suudi Arabistan Kralı Selman bugün toplanan G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi'nde, koronavirüs aşısı için fon sağlanması, mümkün olan en kısa sürede normal mal ve hizmet akışını sürdürülmesi ile gelişmekte olan ülkelerin küresel sağlık krizinin üstesinden gelmesi için adımların atılmasına yardımcı olmaya çağırdı.

G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi'ni birliktelik vurgusuyla açan Kral Selman, "G20, ticaret cephesinde mümkün olan en kısa sürede, normal mal ve hizmet akışını, özellikle hayati tıbbi malzemeleri sürdürerek küresel ekonomiye olan güveni geri kazanmak için güçlü bir sinyal göndermelidir." ifadesini kullandı.

Şu anda Suudi Arabistan başkanlığındaki G20, küresel bir durgunluğu tetiklemesi beklenen yeni tip koronavirüs (Covid-19) krizine karşı tepkisiz kalmakla eleştirilmişti.

Bazı üye ülkeler, hava yolculuğunun süresiz şekilde askıya alınmasını ve birçok işletmenin kapatılmasını dengelemek için ekonomik teşvik paketlerini açıklamış, ancak tartışılan veya kabul edilen korumacı önlemler birçok endişeye de sebep olmuştu.

Sağlık sıkıntısı

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çarşamba günü sağlık çalışanları için kişisel koruma ekipmanlarının fonlanmasını ve de üretimini artırma konusunda destek aramak için G20'ye hitap etmişti.

Ghebreyesus, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında,"insanlık ve özellikle G20 gibi ülkeler olarak küresel bir sorumluluğumuz var" diyerek destek beklemişti.

Kral Selman, salgına karşı ilaçlar ve aşı için araştırma ve geliştirmeyi finanse etmek, hayati tıbbi malzeme ve ekipmanların kullanılabilirliğini sağlamak ve daha az gelişmiş ülkelerin kapasiteleri geliştirmelerine yardımcı olmak için iş birliği çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)