Suudi Arabistan'dan tehdit gibi uyarı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan, İran'ın nükleer silah elde etmesi halinde, 'bütün seçeneklerin masada' olduğunu ifade etti.

DÜNYA 12.12.2022, 01:00
Suudi Arabistan'dan tehdit gibi uyarı

BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) başkenti Abu Dabi'de gerçekleştirilen 15'inci Dünya Siyaset Konferansı'nda konuşan Faysal bin Ferhan, bölgedeki gelişmelere dair açıklamalar yaptı. 

Ferhan, Suudi Arabistan'ın, İran'ın nükleer anlaşmasına ilişkin 'şüphelerinin' olduğunu belirterek, "İran'ın nükleer silah elde etmesi halinde, bütün seçenekler masada." dedi. 

Tehlikeli bir bölgede bulunduklarını söyleyen Ferhan, "Bölgedeki devletlerden tabii ki kendi güvenliklerini sağlamaya çalışmalarını beklersiniz." diye konuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, "İranlılardan birtakım şeyler işitiyoruz. Nükleer silah programından bir menfaatlerinin olmadığını söylüyorlar. Buna inanmak rahatlatıcı olurdu. Bu hususta çok daha fazla güvenceye gereksinimimiz var." şeklinde konuştu.


(Ferhan)

UAEA ile İran arasındaki anlaşmazlık

İran’da UAEA'ya (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı) bildirilmemiş üç noktada nükleer bulguların görülmesi ve bahse konu nükleer bulgulara dair Tahran yönetimine yöneltilen suallerin istenilen seviyede cevaplanmaması taraflar arasında gerginliğe yol açmıştı.

Ajansın, Tahran’ın söz konusu üç yere dair gerçekleştirdiği açıklamayı teknik olarak pek de inandırıcı bulmadığını duyurması üzerine 8 Haziran 2022'de UAEA, İran’a karşı bazı kararlar almıştı.

Bu gelişmenin ardından İran, 9 Haziran 2022'de, 2015 yılındaki anlaşma çerçevesinde nükleer programını denetlemek maksadıyla UAEA'nın kullandığı kamera sistemleri başta olmak kaydıyla çeşitli ekipmanları kaldırmaya başladığını bildirmişti.

İran, 2 Kasım 2022'de UAEA ile farklılıkları azaltmak adına Viyana'ya bir heyet gönderdiğini açıklamış, UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi ise 9 Kasım 2022'de gerçekleştirdiği açıklamada, İran'ın son yapılan toplantıda 'yeni herhangi bir şey sunmadığını' ifade etmişti.

İran'ı nükleer programı hususunda UAEA ile iş birliği yapmamakla suçlayan İngiltere, Almanya, Fransa ve ABD, UAEA'ya, İran'ın 'UAEA ile ivedilikle iş birliği yapmasına' işaret eden bir karar hazırlamıştı.

UAEA'da 17 Kasım 2022'de oylanarak 35 ülkeden 26'sının kabul oyunu alan kararda, UAEA ile yeterli iş birliği yapmamakla itham edilen İran'a, 'bildirilmemiş üç yerde bulunan nükleer bulguların varlığına dair ivedilikle kabul edilebilir bir teknik açıklama yapma' çağrısında bulunulmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, 19 Kasım 2022'deki açıklamasında, UAEA'da Tahran aleyhinde alınan kararların 'siyasi' olduğunu ve karşılık vereceklerini dile getirmişti.

Yorumlar (0)