Suudi Arabistan'dan tarihî kırbaç kararı!

Suudi Arabistan'da asırlardır uygulanan ta'zir amaçlı kırbaç cezası kaldırıldı.

DÜNYA 20.05.2020, 08:10 20.05.2020, 13:52
Suudi Arabistan'dan tarihî kırbaç kararı!

Suudi Arabistan'ın yerel medyasında geçen haberlere göre, Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, ta'zir -yani had ve kısas cezaları dışında yöneticinin veya hâkimin takdirine bırakılan ceza- amacıyla kırbaç cezası verilmesine ilişkin uygulamanın kaldırıldığı talimatını mahkemelere ilettiğini bildirdi.

Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, tüm mahkemelere ulaşan genelgede, ta'zir amaçlı kırbaçlama cezası yerine hapis, para cezası ya da yetkili makamların belirleyeceği alternatif cezalar verilmesi talimatının verildiğini kaydetti.

Ceza kaldırılmadı, dönüştürüldü!

Kırbaçlama cezasının kaldırılmadığının altını çizen Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, tedip -yani yola getirme, uslandırma- ya da disiplin amaçlı olan ta'zir cezası olarak kırbaçlama cezasının kaldırılarak, alternatif cezalara dönüştürüldüğünü kaydetti.

İki tür kırbaçlama cezası var

Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, iki tür kırbaçlama cezası olduğunu bunlardan birinin "şeri hükümlerde açıkça geçen"; diğerinin ise "tedip, disiplin ya da suçun işlenmesine engel olmak amaçlı verilen ta'zir şeklinde ifade edilen ve şeri hükümlerde kesin geçmeyen" cezalandırma şekli olduğunu hatırlattı.

Kırbaçlamanın bir ölçüsünün bulunmadığını belirten Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, bazı örgütlerin ve insan hakları kuruluşlarının görüşlerinde kırbaçlama cezasının insan hakları ve onuruna aykırı olduğunun ifade edildiğini anımsattı.

"Şeri hükümleri esas alırız"

Suudi Arabistan Adalet Bakanı Velid es-Samani, Suudi Krallığı'nın bu türden örgütlerin ortaya koyduğu her şeyi ne reddettiklerini ne de kabul ettiklerini bu konudaki duruşlarının şeri ve yasallıkla belirlendiğini paylaştı.

Yorumlar (0)