Suudi Arabistan'dan tanker saldırısına kınama

Suudi Arabistan yönetimi, Umman Körfezi'nde Japonya'ya giden iki petrol tankerine gerçekleştirilen saldırıyı kınadı ve kendi kara sularını korumak gerekli tedbirleri alacağını bildirdi.

DÜNYA 14.06.2019, 10:25 14.06.2019, 10:31
Suudi Arabistan'dan tanker saldırısına kınama

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid Falih Suudi, Riyad yönetiminin, Umman Körfezi'nde Japonya'ya giden iki petrol tankerine yönelik saldırıyla ilgili haberleri kaygıyla takip ettiğini açıkladı.

Falih, söz konusu tankerlerden birinin ülkenin güneyindeki El-Cubeyl kentinden yüklenen metanol maddesini taşıdığına işaret ederek, ülkesinin bu terör saldırısını kınadığını ve kara suları ile limanlarını korumak için gerekli tedbirleri alacağını ifade etti.

Saudi Aramco ile Enerji Bakanlığının benzer terör saldırılarına karşı hazırlık seviyesini yükselttiğini aktaran Falih, uluslararası topluma, uluslararası deniz ulaşımını koruma sorumluluğunu üstlenme çağrısında bulundu. 

Arap ülkelerinden saldırıya kınama

  • Mısır

Mısır, Katar ve Kuveyt gibi diğer Arap ülkeleri de Umman Körfezi'nde Japonya'ya giden iki petrol tankerine düzenlenen saldırıyı kınadı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu saldırının endişeyle takip edildiği ifade edildi. Aynı zamanda deniz ulaşımını ve Körfez bölgesindeki su yollarının güvenliğini tehdit eden eylemler kınandı.

  • Katar

Katar Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, kim tarafından gerçekleştirilmiş olursa olsun Umman Körfezi'ndeki saldırının kınandığı açıklandı. 

Açıklamada, söz konusu saldırının, uluslararası ticaret yollarının güvenliği üzerinde tehlikeli yansımaları olacağına dair uyarıda bulunuldu ve olayla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Halid es-Sabah, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen, BM ve Arap Birliği arasındaki iş birliği konulu toplantıda saldırı hakkında açıklamada bulundu. 

Sabah, söz konusu saldırının, su yollarını ve bölgenin güvenliğini hedef alan eylemlerin bir parçası olduğunu ifade etti.

Sabah, bölgede daha fazla gerilim yaşanmaması için uluslararası topluma gerekli tedbirleri alma çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Umman Körfezi'nde dün sabah saatlerinde iki büyük petrol tankerinde patlamalar meydana gelmişti.

Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat, İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na nakledilmişti.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroşige Seko, Japonya'ya yük taşıyan iki petrol tankerinin Hürmüz Boğazı yakınlarında saldırıya uğradığını açıklamıştı. 

Yorumlar (0)