Suudi Arabistan, “akıllı hac kartı” uygulamasını başlattı 

Suudi Arabistan, hacı adaylarının organizasyon ve rehberlik hizmetlerinden daha kolay faydalanabilmesi için “akıllı hac kartı” uygulamasını başlattı.  

DÜNYA 13.07.2021, 08:04 13.07.2021, 12:38
Suudi Arabistan, “akıllı hac kartı” uygulamasını başlattı 

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansına göre Merkezi Hac Komitesi Başkanı ve Mekke Emiri Prens Halid el-Faysal bin Abdulaziz, hacı adaylarının Mekke’ye geliş gidişlerini kolaylaştırmak için yeni projelere imza atıyor. Ez-Zeyidi mevkiinde “Karşılama ve Kabul Merkezi” projesinin başlatıldığını duyuran ajans, akıllı hac kartı sayesinde artık hacı adaylarının organizasyon ve rehberlik konusunda daha kolay şekilde hizmet alabileceklerini aktardı. 



İlk hac kartı Mekke Emiri’nin 

Mekke Emiri Prens Halid, Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Abdulfettah Meşat ile birlikte ilk hac kartını çıkardı. Bakan Yardımcısı Meşat, bu akıllı kartın kampa ve otele girişlerde ve buradan çıkışlarda, ulaşım araçlarını kullanmada, konum bulmada, toplanma ve ulaşım zamanlamalarına uyulmasında yardımcı olacağını belirtti. 



Karşılama Merkezleri sayesinde kaybolma yaşanmayacak 

Hac ve Umre Bakanlığı, bu seneki hac mevsiminde misafirlerin karşılanması için Mekke’de el-Huda, eş-Şerai, ez-Zeyidi ve en-Nevariye isimli dört adet karşılama merkezinin kurulacağını ifade etmişti. Bu merkezler, 17-18 Temmuz 2021 tarihlerinde Suudi Arabistan’ın farklı bölgelerinden gelen hacı adaylarını karşılamada kullanılacak. Bu sene bir nevi test uygulaması olacak. 

Karşılama Merkezleri sayesinde hacı adayları, toplu taşımaya ve ibadet alanlarına doğrudan ve kolaylıkla yönlendirilecek. 



Hac görevi 19 Temmuz Pazartesi başlıyor 

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, zilhicce ayının ilk gününün 11 Temmuz Pazar olması sebebiyle hac görevinin arifeye denk gelen 19 Temmuz Pazartesi olması gerektiğini aktardı. Açıklamada, hicri takvimin 12. ayı olan zilhiccenin 10. gününe tekabül eden Kurban Bayramı’nın ilk gününün 20 Temmuz Salı günü idrak edileceği belirtildi. 

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, 12 Haziran’da yaptığı açıklamada, bu seneki hac ibadeti için yurt dışından kimsenin kabul edilmeyeceğini; ülke içinden de yalnızca 18-65 yaş arasında olan, kronik rahatsızlığı olmayan ve aşı olanlardan 60 bin kişinin kabul edileceğini aktarmıştı.  

Yorumlar (0)