Suudi Arabistan, ABD'li doktoru serbest bıraktı

Suudi Arabistan, Kasım 2017'den beri tutuklu bulunan ABD vatandaşı Dr. Walid Fitaihi'yi serbest bıraktığıı duyurdu.

DÜNYA 02.08.2019, 00:33
Suudi Arabistan, ABD'li doktoru serbest bıraktı

Suudi Arabistanlı aktivistlerin oluşturduğu "Düşünce Tutukluları" Twitter hesabından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'da 20 aydır tutuklu bulunan ABD vatandaşı Dr. Walid Fitaihi'nin serbest bırakıldığı kaydedildi.

Suudi Arabistan makamları konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Uluslararası basında, Suudi Arabistan'daki "yolsuzluk operasyonları" kapsamında Kasım 2017'de gözaltına alınan doktor Fitaihi'nin "keyfi" şekilde tutuklandığı ve işkenceye maruz kaldığı yönünde haberler çıkmıştı.

Konuyla ilgili birçok insan hakları kuruluşu tepkilerini ortaya koyarken ABD Kongresindeki Demokrat senatörler de nisan ayında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'e gönderdikleri mektupta ülkede tutuklu bulunan birçok muhalif ve aktivisti serbest bırakma çağrısı yapmıştı. Mektupta, şu ifadeler kullanılmıştı:

"Harvard Üniversitesi mezunu bir doktor olan ve Kasım 2017'den bu yana herhangi bir resmi suçlama ya da mahkeme olmadan hapiste tutulan Fitaihi'nin acilen ve koşulsuz şekilde serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz. Dr. Fiatihi'nin işkenceye uğradığına dair korkunç raporlar da belgelendi. Bir Amerikan vatandaşına böyle davranılmasını hoş görmeyeceğiz ve bu konuyla kati bir şekilde ilgilenmenizi rica ediyoruz."

New York Times da mart ayında yayımladığı ve Fitaihi'nin durumundan haberdar olan bir arkadaşına dayandırdığı haberinde doktor Fitaihi'nin Riyad'da bir otelde gözaltında tutulduğu odadan sürüklenerek başka bir odaya götürüldüğü ve burada kendisine işkence yapıldığını öne sürmüştü.

Haberde, 55 yaşındaki Fitaihi'nin gözlerinin bağlandığı, kıyafetlerinin çıkarıldığı ve bağlandığı sandalyede elektrik şokuna tabi tutulduğu, işkence sırasında kırbaçlandığı iddia edilmişti.

Yorumlar (0)