Suudi Arabistan, 41 yıllık yasağı kaldırdı

Suudi Arabistan'da 41 senelik yasağın akabinde mağazaların namaz vakitlerinde açık kalmasına müsaade edildi. Ülkede daha evvel de kadınların araç kullanmalarına ve futbol maçlarını stadyumda izlemelerine de izin verilmişti.

DÜNYA 17.07.2021, 22:04
Suudi Arabistan, 41 yıllık yasağı kaldırdı

Suudi Arabistan medyasında yer alan habere göre, Suudi Arabistan Odalar Birliği tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, belirlenen faaliyet saatleri içinde satıcıların, personellerin ve müşterilerin namaz eda etmesine olanak sağlanacak şekilde mağazaların açık tutulmasına ve tüm ekonomik ve ticari faaliyetlerini sürdürmesine müsaade edildiği kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu kararın, COVID-19'un (yeni tip koronavirüs) yayılımını önlemek için uygulanan tedbirler kapsamında, müşterilerin ve satıcıların güvenliğini ve sağlığını korumak, namaz vaktinde kapanma vesilesiyle kalabalığın ve uzun süre beklemeyi engellemek maksadıyla alındığı ifade edildi.

41 yıldır yasaktı

Nehyi Anil Münker ve Emri Bil Maruf (İyiliği Emretme ve Kötülükten Alıkoyma) heyetinin 1980 senesindeki yürütme düzenlemelerine dayanarak ülke çapında 41 yıldır namaz vaktinde mağazaları açık tutmaya ve ticari faaliyette bulunmaya yasak getirilmişti.

Suudi Arabistan, onlarca senedir yürürlükte olan bir dizi gelenek ve yasadan vazgeçmek de dahil olmak üzere son senelerde geniş siyasi, kültürel ve sosyal değişimlere tanık oldu.

Bu değişimlerin en önemlisi ise kadınların araç kullanmalarına, futbol maçlarını stadyumda izlemelerine ve daha evvel yalnızca erkeklerin yürüttüğü meslekleri icra etmelerine müsaade edilmesi oldu.

Yorumlar (0)