Suriyeliler ülkelerine geri dönebilir mi? BM son sözü söyledi

BM (Birleşmiş Milletler) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, mültecilerin 'onurlu' ve 'güvenli' dönüşü için Suriye'de uygun ortam olmadığını bildirdi.

DÜNYA 14.09.2021, 20:17 15.09.2021, 14:59
Suriyeliler ülkelerine geri dönebilir mi? BM son sözü söyledi

Komisyonun, 1 Temmuz 2020 ila 30 Temmuz 2021 döneminde Suriye'deki insan hakları durumuna dair hazırladığı 46 sayfalık rapor açıklandı.

Söz konusu raporda, ülkenin güneyinde ve kuzeyinde şiddetin ve çatışmaların arttığına işaret edildi.

Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, rapora dair gerçekleştirdiği açıklamada, Suriye'de 10 senedir süren iç savaşta tarafların insanlığa karşı savaş suçu işlemeyi sürdürdüğü kaydedildi.

Komisyon, daha evvelki senelerde yayımladığı raporlarda, Suriye'de ABD öncülüğündeki koalisyon, rejim, Rusya ve terör örgütü PKK/YPG'nin eylemlerinin savaş suçları çerçevesine alınabileceğini bildirmişti.

Pinheiro, "Suriyeli sivilleri hedef alan savaş devam ediyor ve savaşın yerle bir ettiği bu ülkede sivillerin güvenli bir yer ya da sığınak bulmaları çok zor." sözlerini sarf etti.

Esad rejimine sert tepki

Esad rejiminin sivilleri hedef alan eylemlerine dikkati çeken Pinheiro, Suriyelilerin temel insan haklarının ihlalinin sürdürüldüğünü vurguladı.

Raporda, Esad'ın yönetimde dördüncü dönemine girerken Suriye topraklarının yaklaşık olarak yüzde 70'ini, savaş öncesi nüfusun da yüzde 40'ını kontrol ettiği söyleyerek, Esad'ın ülkeyi birleştirme veyahut bir uzlaşı sağlanması için girişimde bulunmadığına işaret edildi.

Esad rejiminin keyfi gözaltı uygulamalarının devam ettiği kaydedilen raporda, "Komisyon, yalnızca gözaltı süreçlerindeki cinsel şiddet ve işkenceyi değil, aynı zamanda gözaltındaki zorla kaybetmeleri ve ölümleri de belgelemeyi sürdürdü." ifadesi yer aldı.

"Ekonomi dibe vuruyor"

Komisyon raporunda, mültecilerin 'onurlu' ve 'güvenli' dönüşü için Suriye'de uygun bir ortam oluşmadığı belirtildi. 

"Ülkedeki genel durum gittikçe daha kasvetli bir hal alıyor. Yoğunlaşan şiddete ilave olarak, ekonomi de dibe vuruyor." diyen Komisyon üyelerinden Karen Koning Abuzayd ise Suriye'den geçen nehirlerin senelerdir en kurak dönemini geçirdiğini, savaşın harap ettiği sağlık sisteminin de COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgınıyla mücadeleyi zorlaştırdığını belirtti.

Abuzayd, "Hiç kimsenin Suriye'nin mültecilerinin geri dönmesi için uygun bir ülke olduğunu düşünmesinin zamanı değil." yorumunda bulundu.

Raporda, ülkede SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG'nin işgali altındaki bölgelerde durumun gitgide daha da kötüleştiği uyarısında bulunuldu.

Komisyon raporunda, İdlib kentinde sivil unsurlara yönelik saldırılar da geniş şekilde yer buldu.

Yorumlar (0)