Suriyeli tatlıcının duygulandıran görüntüleri

Suriyeli tatlıcının duygulandıran görüntüleri sosyal medyada en çok beğenilen ve yorumlananlar arasında yer aldı.

DÜNYA 02.07.2019, 15:36

Suriye'de bir tatlıcı, açtıkları dersliği ziyaret için Sakarya'dan Suriye'nin Azez iline giden esnafın Türk olduğunu öğrenince, yedikleri tatlının parasını almak istemedi. Tatlıcı ile Türkler arasında yaşanan diyaloğa ait görüntüler sosyal medyada büyük ilgi topladı.

Suriye'nin Azez şehrinde bir tatlıcı, açılan dersliği ziyaret etmek için Sakarya'nın Geyve ilçesinden bölgeye giden bir grup esnafın Türk olduğunu anlayınca, Türk esnaflardan yedikleri tatlının parasını almak istemedi. Suriyeli tatlıcı ile Türk esnaflar arasında parayı almamak için yaşanan diyalog, sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Topladıkları yardımlarla Azez'deki Uluslararası Şam Üniversitesinde geçen yıl bir dersliğin açılmasını sağlayan Sakarya'nın Geyve ilçesindeki bir grup esnaf, bölgeyi ziyaret ettikten sonra çadır kentleri de dolaştı ve ardından çarşıyı gezerek alışveriş yaptı.

Bir dükkanda tatlı yiyen Türk grup yedikleri yiyeceklerin ücretini ödemek istedi. Tercümanları aracılığıyla müşterilerinin Türk olduğunu öğrenen tatlı dükkanının sahibi olan Suriyeli genç esnaf, Türk grubun tatlıların parasını ödeme isteklerini reddederek ikram etmek istediğini söyledi.

Müşterilerinin ısrarına rağmen para almamak için direnen ve tatlıların kendi ikramı olduğunu söyleyen Azezli tatlıcı gencin o anlarını gruptaki bir kişi cep telefonu ile kayda alıp sosyal medyada paylaştı. Görüntüler, sosyal medyada büyük ilgi topladı.

Ziyaretlerini tamamlayıp Sakarya'nın Geyve ilçesine dönen esnaf, duygulandıran anları Anadolu Ajansı (AA) muhabirine anlattı.

Esnaf Selçuk Sümer Özel, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, Geyve ilçesindeki arkadaşlarıyla para toplayarak Uluslararası Şam Üniversitesinde bir dersliğin yapımını tamamladıklarını ve faaliyete geçtiğini anlattı.

Geyve'nin ismini verdikleri dersliği ziyaret ettiklerini belirten Esnaf Selçuk Sümer Özel, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Orada kız öğrenciler ilahiyat branşı üzerine eğitim alıyorlar. Bizim Suriye'ye gitme sebebimiz buydu. Kampları ziyaret ettik, oradaki yaşantıyı gördük, daha sonra da Azez Çarşısı'na gittik. 'Burada ticaret nasıl, insanların durumu nasıl?' diye görelim istedik. Orada alışveriş yaparken tatlıcı kardeşimize rastladık, kendisinden tatlı aldık. Ücretini verdiğimiz zaman bizden parayı almadı. Biz de neden almadığını merak ettik. Tercüman 'Siz Türk olduğunuz için, Türklere karşı olan sevgisi dolayısıyla para almak istemiyor.' dedi. Orada para vermek için bayağı uğraştık, arkadaşı zorla ikna ettik. Sonra ziyaretimizi tamamladık."

"İnsani yaşam standartları yok ama hayat sürmeye çalışıyorlar"

Esnaf Selçuk Sümer Özel, Suriye'de belirli yerleri geçerken kontrol noktaları oluşturulduğunu, "Türk'üz" dendiği zaman hemen yolların kendilerine açıldığını belirterek, orada Türklerin büyük bir saygı ve sevgiyle karşılandığı bilgisini paylaştı.

Sosyal medyada paylaşılan bazı haberler üzerinden yüzlercesinin üretildiğini vurgulayan esnaf Selçuk Sümer Özel, şöyle konuştu:

"Büyük bir topluluk burada töhmet altında bırakılıyor. Buradaki kardeşlerimizin hakikaten hiçbir şeyleri yok. Azez'de binlerce dönüm arazi üzerine çadır denmeyecek naylonlarla üzerlerini kapatıp çamurun içinde elektrik, su yok hiçbir insani yaşam standardı olmadan hayat sürmeye çalışıyorlar. Burada bize düşen bu arkadaşlara sahip çıkmak, kardeşlerimiz bunlar bizim, ilk önce bunu anlamalıyız. Bu bize nasip oluyor."

"Biz varsak onlar da var, biz yoksak onlar da yok"

Türk esnaf grubunda bulunan Erdal Gülbayrak da esnaf Selçuk Sümer Özel ve arkadaşlarıyla Azez'i ziyaret ettiğini ve orada gördüğü manzaraların kendisini çok etkilediğini paylaştı.

Türkiye'de yaşadığı bir olayın da tesiri altında kaldığını dile getiren Erdal Gülbayrak, "İş yerime Suriyeli bir arkadaş geldi. Ona Suriye'ye gittiğimi söylediğimde, 'Suriye'de siz varsanız biz varız, siz yoksanız biz de yokuz.' dedi. Bir ülkenin vatandaşının bize böyle bir şey söylemesi olağanüstüydü. Biz varsak onlar var, biz yoksak onlar yok." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)