Suriye’de yaşanan iç savaşın insani bilançosu ağır! BM açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de meydana gelen iç savaşın başlamasından bu yana kadar çatışmalar sonucu hayatını kaybeden sivil sayısının yaklaşık 307 bini bulduğunu belirtti.

DÜNYA 28.06.2022, 14:59 28.06.2022, 15:02
Suriye’de yaşanan iç savaşın insani bilançosu ağır! BM açıkladı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından paylaşılan raporda, ülkede savaşın başladığı 1 Mart 2011 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında çatışma sonucu meydana gelen sivil can kayıplarına dair güncellenmiş istatistikler yayınlandı.

Rakamlar güncellendi

Raporda, bundan önceki BM istatistiklerinde 143 bin 350 sivil can kaybı olduğuna değinilerek, kullanılan yeni istatistik yöntemleri sonrasında aynı zaman aralığında 163 bin 537 sivilin daha çatışmalar sonucu hayatını kaybettiği tahmin edildi.

Yeni tahmini kayıplarla beraber savaşın başlamasından bu zamana kadar 10 sene içerisinde sivil can kaybı sayısı 306 bin 887 olarak güncellendi.

Günlük 83 sivil hayatını kaybediyor

Bu miktarın Suriye nüfusunun yüzde 1,5'ine denk geldiği ve güne oranlandığında ise son 10 senede her gün ülkede 83 sivilin çatışma sonucu hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

“Rakamlar kaybolan hayatları simgeliyor”

Rapora ilişkin bilgilendirmede bulunan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, açıklanan kayıpların yalnızca rakamsal bir veriyi değil, kaybolan yaşamları temsil ettiğini dile getirerek "Söz konusu oranlara gıda, temel insanı ihtiyaçlar, sağlık hizmeti ve temiz su yokluğundan dolayı hayatını kaybeden çok sayıda sivil dahil değildir" şeklinde ifade etti.

Bachelet, "Çatışmalar sonlanmadığı sürece ülkede sivil ölümlerinin devam etme tehlikesi bulunmaktadır" dedi.

Yorumlar (0)