Suriye’de muhalefet, başkanlık seçimi için boykot çağrısı yapıyor

Suriye’de gelecek ay yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin boykot edilmesi için Suriye muhalefeti tarafından halka çağrılar yapılıyor.

DÜNYA 19.04.2021, 14:35 20.04.2021, 10:43
Suriye’de muhalefet, başkanlık seçimi için boykot çağrısı yapıyor

Suriye rejiminin başındaki Esad’ın bugüne kadar yapılan seçimleri yalnızca göstermelik olsun diye yaptığını belirten muhalifler, bugüne kadar yapılmış tüm seçimlerin birer düzmeceden ibaret olduğunu savunuyor.

“Sonuçlar önceden biliniyor”

Esad rejimi, Suriye Anayasa Komitesi'nin, ülkedeki siyasi sürece ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yaptığı çalışmaları görmezden geliyor.

Milyonlarca vatandaşının ülkesini terk etmesine sebep olan Esad, kendi hâkimiyetindeki bölgelerde 26 Mayıs tarihinde başkanlık seçimine gidecek. Esad’ın kontrolündeki bölgelerde yapılacak olan seçimin tamamen bir düzmeceden ibaret olduğunu kaydeden Suriye muhalefeti ise seçimlerin boykot edilmesi için halkın desteğini istiyor.

Esad’ın Suriye halkının gözünden düştüğünü belirten Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, Şam rejimi baskısı altında düzenlenecek seçimlerin hiçbir meşrutiyetinin olmayacağını söyledi.

Seçim sonuçlarının daha seçimler başlamadan belli olduğunu kaydeden Mustafa, artık bu durumun kabul edilemeyeceğini ve bu sebeple de seçimin yapılacağı bölgelerde yaşayan halktan, oy vermeye gitmemelerini istedi.

“Seçimde oy vermeye gitmeyin”

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Nasır Hariri ise Şam rejiminin aldığı seçim kararını onaylamadıklarını belirterek, seçimin göstermelik olduğunu dile getirdi.

Şam rejiminin ülkede seçim söylemi ile aslında bir tiyatroya hazırlandığına işaret eden Hariri, Esad’ın yapacağı başkanlık seçimlerinin hiçbir hukuki altyapısı olmadığını vurguladı. Hariri, Suriye’de bir seçim yapılacaksa bunun Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Görüşmeler tıkanıyor

Esad rejimi, 2020’de seçmen olmadan parlamento seçimlerine giderek ülkede siyasi süreç istemediğini bir kez daha göstermişti.

Esad rejiminin tutumları sebebiyle BM gözetimindeki Suriye Anayasa Komitesi'nin görüşmeleri de çıkmaza giriyor.

Nitekim son olarak 25-29 Ocak 2021'de bir araya gelen komitenin 5'inci tur toplantısı da yine Şam rejiminin uzlaşmaz tavırlarından dolayı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Yorumlar (1)
Gökhan 3 yıl önce
Bi Esadin yanındakilere bakın birde bizim ülkemize gelenlere. Ne kadar cahil , ne kadar eline ayağına dolaşacak adam varsa alayını Turkiyeye püskürttü. Bizim başımıza bela oldular. Neden gönderilmiyor bunlar?savaş da bitti.Tum ülkeler gönderirken biz ise ülkemizde tutuyoruz. Ilginç, sebebi ne acaba?