Suriye’de iç savaşın 11. yılı… Savaşın çocukları umutla bekliyor...

Suriye’deki iç savaşta 11. sene geride kaldı. Savaştan en fazla etkilenenlerin başında ise çocuklar geliyor. Savaşta çocuklar, zorlu koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

DÜNYA 13.03.2022, 17:22
Suriye’de iç savaşın 11. yılı… Savaşın çocukları umutla bekliyor...

Esad rejimi ile destekçilerinin yaptığı saldırılarda binlerce çocuk yaşamını yitirdi. Anne veya babası saldırılarda yaşamını kaybeden on binlerce çocuk sığınmacı konumuna düştü.

Saldırılardan dolayı yerlerinden edilmiş olan çocuklar, eğitim, yaşam ve sağlık gibi en temel haklardan yoksun bir biçimde yaşamlarını sürdürüyor.

Çocuklar, derme çatma çadırlara sığınarak, yoksulluk içerisinde, baba hasretiyle yaşamlarına devam ediyor ve ailesinden geriye kalanların geçimlerini sağlamak için uğraşıyor.

“Kimi günler eve ekmek bulamadığımızdan geceleyin aç bir şekilde uyuyoruz”

İdlib’in batısında yer alan Lof köyünden Esed rejiminin saldırılarından dolayı göç etmek durumunda kalan Türkiye sınırının yakınlarında olan Tıh Kampı’na yerleşen 15 yaşındaki Münire Şemeli, babasını 10 sene önce rejim saldırılarında kaybettiğini ve annesinden ise haber alamadığını kaydetti.

2 kardeşine kampta hem anne hem de babalık yaptığını söyleyen Şemeli, “Burada başka hiç kimsemiz yok. En zor olan şey ise benim için, annesiz ve babasız olmak. Herkesin annesi ve babası var fakat bizim yok. Çok zorlanıyorum.” şeklinde konuştu.

Şemeli, “İçinde yaşayacak bir evimizin bulunması, okula gitmek, annemin ve babamın yanında olmayı isterdim.” dedi.

Münire Şemeli, diğer çocuklar gibi hayatını sürdürmek istediğini söyleyerek, “Babamızı Esed rejimi güçleri öldürdü. Babamızı kardeşlerim her hatırladığında ağlıyor. Kimi günler eve ekmek alamadığımızdan geceleri aç bir şekilde uyuyoruz.” dedi.

Münire’nin 13 yaşındaki kardeşi Ziyed Şemeli’yse babasını rejimin roket saldırısında kaybettiğini ifade etti.

Günlük olarak 10 TL karşılığında plastik ve naylon atık toplayıp kardeşlerine bakmaya çabalayan Şemeli, “Para kazanmadığım günlerde aç kalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)