Suriye'ye ilk "insanlığa karşı suç" davası açıldı

Almanya'da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın önceki gizli servisinde çalışmış iki kişi hakkında insanlığa karşı işlenen suçlardan dava açıldı. Böylece, 2011 yılında başlayan ve binlerce istismara sahne olmuş Suriye iç savaşı nedeniyle yetkililere ilk kez dava açılmış oldu.

DÜNYA 30.10.2019, 09:25 30.10.2019, 09:32
Suriye'ye ilk "insanlığa karşı suç" davası açıldı

Alman Federal Savcılığı bu yılın Şubat ayında Almanya'da gözaltına alınmış Suriyeli Enver Raslan ve Eyad el-Garib isimli iki eski gizli servis üyesine "insanlığı karşı suç işleme" iddiasıyla dava açtı.

Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) Genel Sekreteri Wolfgang Kaleck, Federal Savcılığın dün açıkladığı bu kararı "Özellikle Esad'ın işkence sisteminin kurbanları için önemli bir sinyal" olarak adlandırdı.

Federal Savcılığın iddialarına göre esas sanık Enver Raslan Suriye'nin başkenti Şam'da, 2011 yılının Nisan ayı sonu ve Eylül 2012 arasında yaklaşık 4.000 mahkumun işkence ve türlü istismarlara maruz kaldığı bir hapishaneyi yönetti. Savcılık, söz konusu cezaevinde yaklaşık 60 mahkumun işkence sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Savcılığa göre bu hapishanede kırbaç, elektroşok, kablo ve sopalar kullanılarak işkenceye uğramış insanların çoğu "Arap Baharı" sonrası gösterilere katılanlardan oluşuyor. Öte yandan, ciddi cinsel istismar vakaları yaşandığının da altı çiziliyor. Hazırlanan iddianamede yer alan bilgilere göre Enver Raslan'ın bu acımasız ve sistematik işkenceleri onayladığı ve gözetlediği söyleniyor.

Enver Raslan ile gözaltına alınan öbür şüpheli Eyad el-Garib ise 2011 yılı sonbaharında Suriye'deki Duma kentinde düzenlenen gösterilerde otuzdan fazla kişiyi alıkoyarak işkence uygulamak ile suçlanıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verdiği bilgilere göre Suriye'de 60 bini aşkın insan işkence, istismar veya gözaltı koşullarının yetersiz olması sebebiyle hapishanelerde hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)