"Suriye'nin toprak bütünlüğü için yeniden bir yol belirlenmeli"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile ABD arasında varılan "Barış Pınarı Harekâtı'na ara verilmesi" kararına ilişkin, "Suriye’nin toprak bütünlüğü dahilinde yeniden bir yol belirlenmeli." dedi. 

DÜNYA 18.10.2019, 09:09 18.10.2019, 09:57
"Suriye'nin toprak bütünlüğü için yeniden bir yol belirlenmeli"

Türkiye ile ABD arasında varılan "terör örgütü PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Harekâtı'na ara verilmesi" kararının ardından Rusya'dan ilk açıklama geldi.

Türkiye’nin kendi sınır güvenliğine ilişkin meşru endişelerini anladıklarını ve haklı bulduklarını ifade eden Lavrov, Adana Mutabakatı’nın uygulanmasını sağlamaya çalıştıklarını bildirdi. 

"Sorunun diyalog yoluyla çözülmesini savunuyoruz"

Lavrov, "Bu amaçla bu anlaşmanın taraflarıyla henüz uygulanmayan anlaşmanın uygulanması yönünde temaslar kurmayı hedefliyoruz. Suriye’nin otoritesi ve Kürt oluşumları ve liderleriyle Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde sorunun diyalog yoluyla çözülmesini savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Suriye’nin toprak bütünlüğü dahilinde tekrar bir yol belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Lavrov, "Bu yollar Türkiye’nin sınır güvenliği ve hassasiyetleri doğrultusunda uygulanmalı. Ortadoğu’nun bir kısmında biriken çelişkiler göz önüne alındığında bunun çok karmaşık bir süreç olduğunu düşünüyorum. Ancak başarılı olunması için tüm çabamızı sergileyeceğiz." diye konuştu.

"Türkiye'nin güvenliğini garanti edecek şartlar oluşturulmalı"

Lavrov, ABD ile Türkiye arasında varılan mutabakat metnine ilişkin, "Suriye'nin egemenliğini ve Türkiye'nin güvenliğini garanti edecek şartlar oluşturulmalı." açıklamasında bulundu.

"Bazı ülke liderlerinin Türkiye’nin operasyonunun meşru olmadığını savunmasını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna Lavrov, "Biz zaten net ifadeler kullandık. Türkiye’nin şu anda Suriye’de varlığını koruyan terörist tehditlere karşısında sınır güvenliğini korumaya çalışmasını meşru olarak görüyoruz. Aynı zamanda sorunun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz." karşılığını verdi. 

Yorumlar (0)