Suriye konusu Almanya'yı ikiye böldü!

Almanya, Savunma Bakanı'nın önerisi olan Suriye'de uluslararası güvenli bölge konusunda uzlaşamıyor.

DÜNYA 28.10.2019, 09:40 28.10.2019, 09:55
Suriye konusu Almanya'yı ikiye böldü!

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'da Cumartesi günü gerçekleştirdiği görüşme sonrasındaki ortak basın açıklamasındaki sözleri, Almanya'da tartışılıyor.

Basın açıklaması esnasında Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in önerisi olan kuzey Suriye'de uluslararası güvenli bölge teklifine dair "Güvenli bölge konusu görüşmemizde çok fazla zaman teşkil etmedi. Aslında bu yeterince anlamlı diye düşünüyorum. Gerçekçi bir öneri olmadığı söylendi. Biz de bu nedenle şu anda oradaki insanlar için önemli konulara önem verdik" ifadeleri, Almanya'da hükümetin büyük ortağı ve Şansölye Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partililerin (CDU) büyük tepkisine sebep oldu.

Maas, birçok partinin tepkisini çekti


Almanya Dışişleri Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer

Hükümetin küçük ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas'ın sözlerini CDU'lu Eğitim Bakanı Anja Karliczek, "İnsanlar koalisyon ortaklarının bir araya gelmesini bekliyor ve bu Almanya'da gerekli olduğu gibi özellikle yurt dışı meselelerinde de gerekli" ifadeleriyle eleştirdi.

Bir başka CDU'lu Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, Twitter üzerinden eleştirdiği Maas hakkında “Her politikacı yıllardır yurt dışında hem hükümet hem de muhalefetteki diğer siyasetçilerin eleştirilmediğini bilir" ifadelerini kullandı.

"Dış siyaset adına utanç verici"

Maas hakkındaki en sert eleştiriyi, yine CDU'lu Federal Meclis Dışişleri Komisyon Başkanı Norbert Röttgen yaptı. Röttgen, Dışişleri Bakanı hakkında ''Almanya'nın dış siyaseti açısından utanç verici'' şeklinde konuştu.

Alman siyasetinin sol kanadında bulunan Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Stefan Liebig, Heiko Maas'a ''Federal Hükümet kendisini gülünç duruma düşürdü ve böylece çözüm konusunda hiç bir rol oynayamayacak" ifadeleriyle Almanya'nın bölgedeki etkisizliğinden ve Maas'ın ifadelerinin bu duruma katkısından yakındı.

Dışişleri Bakanı'na kendi partisinden destek


Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Kendi partisi olan SPD'den ise Dışişleri Bakanı'na destek geldi. SPD'li Nils Schmid, Maas'ın ziyaretinin diplomatik çözüm bulabilmek için önemli bir adım olduğunu ''Bir uzlaşma isteniyorsa doğrudan görüşme en iyi seçenektir'' ifadeleriyle savundu.

Maas, kısa mesajşa bilgilendirilmesine tepkili

CDU partisinin yeni lideri ve Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer'in geçtiğimiz hafta kuzey Suriye'de uluslarası bir güvenli bölge kurulması teklifini SPD'li Dışişleri Bakanı Heiko Maas'a telefon üzerinden sadece bir kısa mesaj ile bildirmesi ve herhangi bir detay belirtmemesi, Maas'ın tepkisini çekmişti.

Maas, kısa mesaj ile bilgilendirilmesine tepkisini "Partnerlerimizde belirli bir şaşkınlık ve rahatsızlık var. Böyle bir öneri hakkında karar vermek için ayrıntıları bilmek lazım. Ancak ayrıntılar yok. Müttefiklerimizde var olan sorular bizde de mevcut. Bunu Savunma Bakanlığındaki meslektaşıma da ilettim" ifadeleriyle dile getirmişti.

Son yaşanan olaylarla birlikte Kramp-Karrenbauer ile Maas'ın baş başa bir görüşme gerçekleştireceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)