"Suriye'de petrol için asker bırakabiliriz"

Türkiye’nin Fırat'ın doğusuna yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtına verdiği 120 saatlik ara bu akşam bitiyor. ABD, Suriye’den en büyük asker çekme operasyonunu gerçekleştirirken Savunma Bakanı Mark Esper’den önemli bir açıklama geldi. Esper, Suriye’nin doğusunda petrol için bir miktar asker bırakabileceklerini bildirdi.

DÜNYA 22.10.2019, 09:35
"Suriye'de petrol için asker bırakabiliriz"

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatının ardından Amerikan birliklerinin Suriye’nin kuzeyinde en büyük bileşenini terör örgütü YPG’nin meydana getirdiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki bölgeden çekilme süreci sürerken, Pentagon’dan kritik açıklamalar geldi. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Afganistan’da temaslarda bulundu ve Suriye’nin petrol sahaları olan doğusundaki bölgelerde Amerikan askerlerinin kalmayı sürdürmesinin üzerinde çalışılan seçeneklerden biri olduğunu kaydetti. Esper, bu petrolün terör örgütü DEAŞ ve başkalarının eline geçmesinin önlenmesini hedeflediklerini söyledi.

Esper, "O bölgelerin yakınlarındaki birkaç kentte şu anda birliklerimiz var. Amaç, kötü niyetli faaliyetler için bu petrol gelirine özellikle DEAŞ ve diğer grupların erişimini önlemek. Ama asker sayısı veya benzer bir konuda alınmış bir karar yok." ifadelerini kullandı. 

"Trump, 200 civarında askeri bırakmayı kabul edecek"

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hem Suriye’nin kuzeyinin sakin olduğunu, hem de Suriye’deki petrol bölgelerinin güvenliğini sağladıklarını kaydetmişti.

ABD Savunma Bakanlığından gelen mesajlar, ABD basınında da yankı buldu. Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Donald Trump'ın "Suriye’nin doğusunda 200 civarında asker bırakmayı" öngören planı kabul edeceği bildirildi. Haberde söz konusu planın iki nedene dayandığı ve bunların DEAŞ’la mücadele ve Suriye’nin doğusundaki petrol bölgelerinin Esed rejimi ile Rusya’nın eline geçmemesi olduğu ifade edildi. 

"Petrol alanlarının İranlıların eline geçmesini reddedeceğiz"

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, bu planın ABD Başkanı Donald Trump’a Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham tarafından geçen hafta sunulduğunu bildirdi. Gazeteye göre Pentagon, bu görev için 300 kişilik Amerikan birliğinin konuşlanabileceğini ifade etti. 

Amerikan Fox News’e yaptığı açıklamada petrol sahalarını Kürtlerin yararına modernize edebileceklerini kaydeden Graham, “Petrol alanlarının İranlıların eline geçmesini reddedeceğiz. Bize DEAŞ’ı yok etmek ve yok olmuş halde tutabilmek için yardımcı olan SDG ile petrol alanlarının yenilenmesinde bir iş ortaklığının eşiğinde olduğumuza ve geliri İranlıların değil, Esad’ın değil onların alacağından emin olacağımıza inanıyorum. Bu, gelecekte bize gösterdikleri sadakatin ödenmesinde yardımcı olacaktır." şeklinde konuştu.

ABD’nin, çekilme talimatından önce Suriye’nin kuzeyinde bin civarında askeri vardı. Suriye’nin güneyinde bulunan El Tanf bölgesinde ise hala 125 kadar ABD askeri bulunuyor.

Yorumlar (0)