Sürgündeki Rus oligarktan Putin çıkışı: Rusya’nın yeni hedefi ne?

Bir zamanlar Rusya’nın en zengin insanıyken şimdi sürgünde yaşamak zorunda olan Mikhail Khodorkovsky, Putin hakkında sert sözler sarf etti. Rusya Devlet Başkanı’nın “çıldırdığını” dile getiren oligark, Moskova hükümetinin şu anda Ukrayna’ya karşı değil NATO ve ABD’ye karşı savaştığını belirterek Putin’in yeni hedefinin Baltık ülkeleri olacağını ifade etti. Khodorkovsky Litvanya, Letonya ve Estonya’ya, “Putin’e karşı birleşin!” çağrısında bulundu.

DÜNYA 04.04.2022, 16:47
Sürgündeki Rus oligarktan Putin çıkışı: Rusya’nın yeni hedefi ne?

Sürgüne gönderilmeden ve yaptırım uygulanmadan birkaç sene önce Rusya’nın en zengin erkeği ve iş insanı olan Mikhail Khodorkovsky, uluslararası bir televizyon programına röportaj verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Moskova hükümetinin bundan sonraki hedefi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Rus oligark adeta felaket senaryosu yazdı. 

Dünya, Vladimir Putin’in sonraki adımını bekliyor

Dünya liderleri, Vladimir Putin’in bir sonraki adımı için gözünü ve kulağını Moskova’ya dikmişken oligark Khodorkovsky, Baltık ülkelerini uyardı: “Vladimir Putin’in savaşı aslında Ukrayna ile değil. O, NATO ve ABD’ye karşı savaşıyor. Bunu bize de defalarca söyledi. Bu sebeple Ukrayna’dan sonraki hedefi kesinlikle Baltık ülkeleri olacak. Litvanya, Letonya ve Estonya Rusya’nın işgaline karşı birleşmelidir. 

Petrol kralıyken hapse mahkum oldu

Rusya’da 2003 senesine kadar petrol kralı unvanını taşıyan Mikhail Khodorkovsky, dünyanın en zenginleri arasında yer alıyordu. Ancak 2004 senesine gelindiğinde Vladimir Putin ile siyasi sebeplerden ötürü arası açıldı. Mali suçlamalarla karşı karşıya kalan Khodorskovsky, 9 sene hapse mahkum edildi. 2013 senesinde ise hapisten çıktı. Rus iş insanı o seneden bu yana Kremlin ve Putin hakkında yaptığı eleştirilerle sık sık dikkatleri üzerine çekiyor.



“Putin çıldırdı, bu kesinlikle son savaşı değil”

Rus oligark, Putin hakkında ise şunları dile getirdi: “Ukraynalıların, Rusya işgaline direnişi sebebiyle Putin adeta çıldırdı. Bu da saldırıların derinleşmesine ve ağırlaşmasına sebep oluyor. Eğer bir gün Putin, Ukrayna savaşını kazandığına kanaat getirirse bu kesinlikle son savaşı olmayacak. Putin için her şey yeni başlıyor. Bundan sonra da pek çok adımı var.”

“Putin’e karşı birleşin” çağrısını sık sık yineliyor

Khodorkovsky, geçtiğimiz günlerde Londra’da önemli açıklamalarda bulundu. Rus oligarklara çağrıda bulunan iş insanı, zenginlerin Putin’e karşı birleşmesi gerektiğini dile getirdi. Rus milyarderlere yönelik yaptırımların kaldırılmasının milyarderlerin elinde olduğunu dile getiren Rus oligark, bunun tek yolunun Putin’den bağımsız hareket ettiklerini tüm dünyaya göstermek olduğunu da sözlerine ekledi: “Bir kamera karşısına çıkıp Ukrayna’ya karşı savaş başlatılmasının suç olduğunu ve Putin’in de bir savaş suçlusu olduğunu söylediğinizde Putin ve çevresine karşı uygulanan uluslararası yaptırımlardan daha fazla etkilenmeyeceksiniz.”

Dünya, Baltık ülkeleri için endişelenmeye başladı

Litvanya, Letonya ve Estonya ülkelerinden oluşan “Baltık ülkelerinin” tümü NATO üyesi. Bu üç ülke için, Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana endişeler devam ederken Khodorkovsky’nin sözleriyle birlikte umutlar iyice yitirildi. Öte yandan pek çok savunma uzmanı da Putin’in sonraki hedefinin Batıl ülkeleri olduğunu sık sık dile getiriyor. Öte yandan ABD Başkanı Biden’ın daha önce yaptığı, “NATO topraklarının her karışını savunacağım.” açıklaması ve ardından ABD birliklerini bölgeye sevk etmesi, savaşın Baltık ülkeleri lehine gelişeceğine dair umut kırıntısı serpiştiriyor.

Yorumlar (0)