Süleymani suikastının arkasında kim var?

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinde Trump'ı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ikna ettiği öne sürüldü.

DÜNYA 07.01.2020, 10:39 13.01.2020, 13:11
Süleymani suikastının arkasında kim var?

Washington Post, İranlı General Kasım Süleymani'nin ölüm emrinin arkasında Pompeo'nun ısrarı olduğunu kaydetti.

Süleymani'nin öldürülmesine giden süreci aktaran gazete, suikastin Pompeo açısından "bürokratik zafer" sayılabileceğini fakat ABD'ye pahalı patlayabileceğini iddia ediyor.

Trump'ı her gün defalarca aramış

Gazeteye konuşan Amerikan yetkililer, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğinin saldırıya uğramasının ardından Donald Trump'ı her gün defalarca aradığını söyledi.

Pompeo, aylar önce de teklif etmişti

İddialara göre, Pompeo aylar önce Trump ile İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi konusunda konuştu. Fakat o zaman Trump ve Pentagon'un bu adım için hazır olmadığı belirtildi.

Fakat durum, 27 Aralık'ta Kerkük'te bir askeri üsse yapılan füzeli saldırıda ABD'li sözleşmeli personelin öldürülmesinin ardından değişti. 

Golf kulübündeki toplantı işleri değiştirdi

29 Aralık'ta Pompeo, Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay başkanı General Mark Milley, Başkan Trump ile kaldığı Florida Golf kulübünde bir toplantı yaptı. Haber, Süleymani suikastının da bu seçenekler arasında olduğunu öne sürüyor.

Trump'ın Süleymani suikastının ardındaki etkili faktörlerden birinin, ABD Askeri Akademisinde birlikte öğrenim gören Pompeo ile Savunma Bakanı Esper'in arasındaki yüksek koordinasyon olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)