Sular durulmuyor, protestolar 6. gününde!

Bolivya, başkanlık seçimlerinin tartışmalı sonuçları üzerine karmaşaya sürüklendi.

DÜNYA 26.10.2019, 10:00 26.10.2019, 10:12
Sular durulmuyor, protestolar 6. gününde!

Mevcut başkan Evo Morales'in sandık sayımının sonuna doğru elde ettiği zafer, muhalifleri memnun etmedi.

2006 yılında ülkesinin ilk yerel lideri olarak başkan seçilen Evo Morales, geçtiğimiz Pazar günü yapılan seçimlerin sonuçlarını, partisi adına "bir tarihi zafer daha" şeklinde niteledi ve ülkesindeki muhalifleri, ortada herhangi bir kanıt olmadan kendisini devirmeye çalışan "dış güçler tarafından desteklenen darbecilere" benzetti.

Protestolar 5 günden fazla süredir devam ediyor

Bolivya, sonuçların açıklanmasından sonra protestolarla dolu 5. gününü de geride bıraktı. Protestoların sebebi, sayılan oy sayısının sonlarına yaklaşılmışken ikinci tura kalacak gibi gözüken seçimlerin, sayımların aniden durması ve yeniden başladıktan sonra Evo Morales'in ilk turda seçimi kazanacak sonucu elde etmesi olarak gösteriliyor. İlk olarak %50 barajını geçemeyen ve barajı geçemese de en yakın rakibi olan Carlos Mesa'ya %10 puanlık bir fark da atamayan Evo Morales, seçimlerin birinci turunda başkan seçilemiyordu.

Oy sayımlarının sonuna doğru yaklaşılırken Morales, kırsal kesimlerden gelen oyların da sayılmasıyla birlikte seçimleri ilk turda kazanacağına olan güvenini açıklamıştı. Cuma günü açıklanan resmi sonuçlara göre ise, ilk turda %50'yi geçememesine rağmen Mesa'ya 10.57 puanlık bir fark atan Morales, ilk turda başkan seçildi.


Bolivya Devlet Başkanlığı adayı Carlos Mesa

Seçim sonuçları, uluslararası tepkilere yol açtı

Seçim gözlemcileri, muhalif gruplar ve bazı ülkeler, Bolivya'daki seçimleri 'şeffaf' olmadığı gerekçesiyle eleştirdiler. ABD, Arjantin, Avrupa Birliği, Brezilya ve Kolombiya, ülkedeki gerginliğin yatışması için ikinci tur seçimlerinin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) seçimlerin denetimini bitirmesine kadar, Morales'in zaferini tanımayacağını açıkladı.

Morales'in seçim zaferini şu ana kadar kutlayan ülkeler Küba, Meksika ve Venezüela.

Tencere tava, Bolivya'da sokaklarda

Akşam saatlerinde sokağa çıkan Bolivyalılar, protesto amacıyla tencere ve tava çalmaya başladılar. Gündüz saatlerinde ise protestocular yolları kestiler ve ülkenin merkez seçim kurulunun etrafını sardılar. Protestoculardan Jose Callisaya, "Evo Morales kabul edilebilir bir yönetim sergiledi; ancak demokrasilerde liderlerin değişmesi sağlıklıdır" diyerek 2006'dan bu yana iktidarda olan Morales'i artık desteklemediğini belirtti.

Morales'ten önce başkanlık yapan Carlos Mesa, ikinci tur seçimleri ilan edilene kadar protestoların bitmemesi çağrısı yaptı. Mesa, "Hükümet, halkın oyunu kabul etmiyor" şeklinde konuştu. Evo Morales, ikinci tur seçimlerinin anayasaya aykırı olduğunu söylemişti.

Morales, iddiaların hepsini reddediyor


Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales

Evo Morales döneminde Bolivya, Güney Amerika'nın en fakir ülkelerinden biri olmaktan düzenli bir şekilde büyüyen ve çevre ülkelere kıyasla istikrarlı bir ülkeye dönüşmüştü. Morales, bölgenin en uzun süre iktidarda kalan devlet başkanı olarak da dikkat çekiyor. Tartışmalı başkan, muhalefeti toplumu bölmekle suçluyor ve seçimlerde hile yapıldığını reddediyor.

Bolivya'nın merkez seçim kurulu, seçimlere herhangi bir müdahale yapılmadığını, böyle bir iddiada bulunanların kurulun internet sitesinde bulunan tutanakları incelemesi gerektiğini duyurdu. Morales'in rakibi Carlos Mesa'nın grubu, internet sitesindeki tutanakların incelenmesi üzerine 100 bin oyun Evo Morales'e kaydırıldığını iddia ediyor.

Kurulun 5 üyesinden biri olan Idelfonso Mamani, seçimlerin "tamamen şeffaf" yapıldığını, bunu kanıtlayabileceklerini söyledi. Kurulun başkan yardımcısı, seçim sonuçlarını protesto etmek amacıyla istifa etmişti.

"Ülkemizde diktatörlük olduğunu iddia ediyorlar"

Bolivya kamu denetçisi kurumu (ombudsman), protestolarda şu ana kadar 57 kişinin tutuklandığını ve 29 kişinin yaralandığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı ise protestoculara sakin olmaları gerektiğini belirterek "Dışarıda, ülkemizde diktatörlük olduğunu iddia eden ve kana susamış insanlar var" ifadelerini kullandı.

Amerikan Devletleri Örgütü, Bolivya'daki seçimler hakkında büyük şüphelerinin bulunduğunu ve Evo Morales hükümeti tarafından gönderilen seçimleri denetleme teklifinin kabul edildiğini duyurdu. Denetlemenin ne zaman başlayıp biteceği ise belirsiz.

Yorumlar (0)