Sudoku'nun Japon mucidi Maki Kaji hayatını kaybetti

Dünya genelinde her geçen gün milyonlarca kişinin oynamaya başladığı sudoku bulmacasının mucidi 69 yaşındaki Maki Kaji, kanser sebebiyle hayatını kaybetti.

DÜNYA 17.08.2021, 14:19 18.08.2021, 16:41
Sudoku'nun Japon mucidi Maki Kaji hayatını kaybetti

Sudokunun mucidi 69 yaşındaki Kaji Maki yaşamını yitirdi. Japonya'nın ilk bulmaca dergisini kurmadan evvel, üniversite eğitimini yarıda kesen ve bir matbaa şirketinde işe başlayan Kaji, ardından "sudoku" ismini verdiği bulmacayı yaratmak için bir sayı bulmacasından ipuçları topladı. 80’li yılların ortalarında böylece, Japonca'da "her rakam tek olmalı" manasına gelen sudoku ortaya çıktı.

Sudoku nedir?

Sudoku, 9x9 bloktan oluşan bir ızgarayı doldurarak yapılan, hem yatay hem de dikey bütün sütunlar tekrara imkan vermeden 1’den 9’a kadar kadar rakamlar içeren bir bulmaca. Bulmacanın başındaki ızgarada doldurulan rakamların sayısı, ne kadar zor olduğuna işaret ediyor.

Kaji’nin şirketi Nikoli bir açıklama yaparak "Sudoku'nun büyük babası Kaji’ye, dünyanın her bir yanındaki bulmaca severler tarafından şükranlarımızı ve hayranlığımızı sunuyoruz" sözlerine yer verdi.

Milyonlarca insanın yaşamına girdi

Öte yandan Sudoku, denizaşırı gazetelerin bulmacaları çıkarmaya başlamasından 30 sene sonra dünya genelinde 100 milyonu aşkın insanın hayatında yer bulmuş durumda. Uzmanlar tarafından sudoku, zihinsel yetenekleri keskin bir halde tutmanın yolu olarak görülüyor. 2006 yılından bu yana her sene sudoku dünya şampiyonası gerçekleştiriliyor.

Kaji, üç ayda bir yayımlanan bulmaca dergisinin okuyucularının desteğiyle birlikte bulmacalar çıkarmayı ve iyileştirmeyi sürdürdü. Temmuzda sağlık problemleri sebebiyle şirket başkanlığından istifa ettiğini açıklayan Kaji, safra kanalı kanseri sebebiyle 10 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

2007'de bir açıklama yapan Kaji, "Çok potansiyeli olan bir bulmaca için orijinal bir fikir gördüğümde ciddi anlamda duygulanıyorum" sözlerini kullanmış, iyi bir bulmaca yaratmanın sırrının kuralları basitleştirmek olduğunu ifade etmişti.

Yorumlar (0)