Sudanlı gençleri savaşa sürükleyen BAE'de panik! 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), güvenlik görevlisi olacaklarını söyleyerek Sudanlı gençleri habersizce Libya’daki iç savaşa götürmüştü. Gençler, BAE'nin sahibi olduğu Black Shield güvenlik şirketinin yetkilileri ile tazminat istemek için görüştü. Görüşmenin detayları ortaya çıkınca BAE paniğe kapıldı.

DÜNYA 06.02.2020, 11:34 06.02.2020, 11:37
Sudanlı gençleri savaşa sürükleyen BAE'de panik! 

Sudanlı gençler, güvenlik görevlisi olma vaadiyle kandırılarak Libya'daki iç savaşa sürüklenmişti. Yapılan şikâyetlerin ardından Sudan'a geri gönderilen gençler, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait Black Shield güvenlik şirketinin yetkilileri ile Sudan’da bir araya geldi. Gençler, görüşmede tazminat talep etti.

Sudan medyasına göre, söz konusu görüşmede Türkiye ayrıntısı da vardı.

Görüşmede alınan ses kaydında, Black Shield güvenlik şirketi yetkilisi tarafından Sudan'a dönen gençlere "Basına konuşarak şirketi büyük sıkıntıya soktunuz." dendiği, ayrıca konunun Türkiye ve Katar basınında yankı bulduğu ve bunun da Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) güç duruma soktuğu söylendi.

Olay nasıl gerçekleşti?

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) sahibi olduğu "Black Shield" güvenlik şirketi, 19-20 yaşlarındaki yüzlerce Sudanlı genci Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) çalışmak üzere kandırarak habersizce Libya’ya götürdü. Bu durum Orta Doğu’nun gündemine bomba gibi düştü.

Sudan’daki yoksulluk sebebiyle para kazanmak amacıyla yurt dışında iş bulmak isteyen gençler, aylık 500 dolar (2980 lira) maaş karşılığında ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) götürüldü. Gençlere çölde askerî eğitim verildi ve savaş bölgelerine gönderileceklerine dair bilgi verilmeden bu duruma "psikolojik" olarak hazır olmaları sağlandı. 

Ardından yüzlerce Sudanlı genç, hiçbir açıklama yapılmadan Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in kontrolündeki Bingazi ile çevresinde bulunan petrol sahalarını korumak amacıyla Libya’ya gönderildi.

Birçoğu 2019 yılının Kasım ayı sonunda gitmeye başlayan gençlerin aileleri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Hartum Büyükelçiliği ile Sudan Dışişleri Bakanlığı önünde protesto düzenlemeye başladı. 

BAE'de çalışma teklifini reddettiler

Yasa dışı olarak Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in hizmetine verilen Sudanlı gençler, kişi başı 30 bin dolar (178.5 bin TL) tazminat istediklerini ifade etti. Black Shield güvenlik şirketi, olayı örtbas etmek amacıyla Sudanlı gençlere Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) çalışma teklifi sundu. Fakat kandırılan gençler, bu teklifi kabul etmedi.  

Ülkeye gelen Sudanlı gençlerin, arkadaşlarının da ülkeye dönmesinin ardından söz konusu skandala ilişkin toplu bir açıklama yapmayı düşündükleri ifade ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, ülkenin Orta Doğu'daki saldırgan dış politikasını yöneten isim olarak tanınıyor. Zayed’in sahibi olduğu Black Shield güvenlik şirketi ise gençlerin kandırıldığına ilişkin suçlamaları kabul etmiyor. 

İşte Libya'da Halife Hafter'in hizmetine verilen Sudanlı gençlerin imzaladığı belge:

Yorumlar (0)