Sudan’da protestolar sürüyor: 7 kişi öldü 

Sudan’da dün yaşanan askeri darbenin ardından halk, protestolara başlamıştı. 24 saattir durmaksızın süren protestolarda 7 kişi hayatını kaybetti, 140 kişi yaralandı. 

DÜNYA 26.10.2021, 09:48 27.10.2021, 09:27
Sudan’da protestolar sürüyor: 7 kişi öldü 

Sudan’da dün sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk, koalisyon partilerinin liderleri ve 4 Bakan’a askeri darbe düzenlenmişti. Diğer sivil hükümet yetkililerinin de gözaltına alınmasıyla birlikte halk ayaklanmış ve lastik yakarak eylemlere başlamıştı. Ordu, 24 saattir devam eden protestoları bastırmak için orantısız güç kullanmaya devam ederken bölgeden gelen haberlere göre 7 kişi hayatını kaybetti ve 140 kişi de yaralandı. İnsanların hayatını kaybetmesinin sebebinin ordunun orantısız güç kullanması olduğu ifade ediliyor. 



Komite yetkisi durdurulacak 

Ordu tarafından yayınlanan 9 maddelik OHAL kararnamesine ek olarak 2019’daki darbe sürecinde yayınlanan tüm maddelerin geçerli olduğu bildirildi. Ordu, darbe hükümeti yönetiminde anayasada yer alan 7 maddenin kaldırılacağı aktarıldı.  

Kararnamede, Başbakan Hamduk’un geçici hükümetinin feshedildiği ve kabinenin iyileştirilmesi için adımların atıldığı belirtilirken bakanlık müsteşarları ve eyalet valilerinin bu karardan muaf tutulduğu ifade edildi. Şehir valiliklerine müdürler görevlendirilmesini isteyen darbe hükümeti, yetkilendirme komitesinin ise ordu tarafından kurulacağını aktardı. 



Sudan'da geçiş dönemi 

Ülkede hızlı şekilde yayılan düşük hayat standardı ve ekonomik kriz, Aralık 2018 tarihinde kitlesel halk protestolarının başlamasına sebep olmuş ve 11 Nisan 2019 tarihinde de ordu, yönetime el koymuştu. Dönemin Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesinin ardından Ağustos 2019’da “Askeri Geçiş Konseyi” kurulmuştu. Egemenlik Konseyi ve Devlet Başkanı Abdülfettah el-Burhan olurken Başbakan olarak da Abdullah Hamduk seçilmişti. Ülkedeki sivil ve askeri yetkililer, geniş çaplı ekonomik ve siyasi reformlar için geçiş dönemi oluşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.  

Eylül ayında başarısızla sonuçlanan darbe girişimi, ülkede kutuplaşmaların artmasına ve yeniden yükselen istikrarsızlığa yol açmıştı. Dün başlayan askeri hareketlilik de askeri ve sivil liderler arasında haftalardır artan gerilimin sonucu olarak gösterilmişti. 

Yorumlar (0)