Sudan’da darbe girişimi: Başbakan ve bakanlar gözaltında!

Sudan’da 2019 yılında eski Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in görevden alınmasıyla başlayan siyasi karışıklık artarak sürüyor. Suların hala durulmadığı ülkede bugün sabah erken saatlerde Başbakan Abdullah Hamdok ve 4 bakanın gözaltına alındığı haberi dünya ile paylaşıldı. Halk sokaklarda protestolara başladı.

DÜNYA 25.10.2021, 09:37 25.10.2021, 10:33
Sudan’da darbe girişimi: Başbakan ve bakanlar gözaltında!

2 sene önce iktidarda olan Ömer El Beşir’in görevden alınmasıyla bambaşka bir döneme giren Sudan, o tarihten bu yana özgürlük Ve Değişim Güçleri’nin kontrolü altındaydı. Beşir yanlılarının 2 ay önce bir askeri darbe girişimine mani olduklarını söylemesinin ardından ülkede gerilim hiç azalmadı, aksiyon tansiyon her geçen gün daha da arttı.

Bugün yaşanan son gelişme ise bardağı taşıran son damla oldu. Alınan bilgiye göre, Sudan geçiş hükümetinden birçok ismin gözaltına alındığı bildirildi. Duyumlara göre; sivil başbakan Abdullah Hamdok ve 4 bakanın da bu isimler arasında olduğu konuşuluyor.

Abdullah Hamduk

Alıkonanların yeri bilinmiyor

Yapılan gözaltıları kimin gerçekleştirdiği konusunda şu ana kadar belirlenemezken, ülkenin İletişim Bakanlığı kendi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, gözaltıların ‘müşterek askeri güçler’ tarafından gerçekleştirildiği ve alıkonan kişilerin henüz nerde olduklarının ‘bilinmediği’ şeklinde açıklama yapıldı. Kentin önemli noktalarında askerlerin konuşlandırıldığı göze çarptı.

Ülkede kaos hakim

Ülkede sabah saatlerinden itibaren yaşanan olayların bir ‘darbe girişimi’ olarak adlandırıldığı ve ülkenin internete erişiminin sağlayamadığı bildirildi. Gözaltı haberlerinin duyulmasının ardından yüzlerce kişinin Hartum’da sokaklara çıkarak, lastik yaktıkları görüldü. Ayrıca havalimanındaki uçuşlar da askıya alındı.




Yorumlar (0)