Sudan’da askeri darbe hükümeti ilk toplantısını gerçekleştirdi 

Askeri darbe sonrasında ülkede kurulan Egemenlik Konseyi, Orgeneral al-Burhan önderliğinde ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Aralık 2018’de verilen sözlerin tutulacağı ifade edildi. 

DÜNYA 15.11.2021, 08:58 16.11.2021, 09:24
Sudan’da askeri darbe hükümeti ilk toplantısını gerçekleştirdi 

Sudan’da askeri darbe hükümeti ilk toplantısını gerçekleştirdi. Darbe sonrasında “Egemenlik Konseyi” ismi altında kurulan yönetim grubu, başında Orgeneral Abdulfettah al-Burhan ile gerçekleştirdiği toplantıda bir dizi kararın ve protestolara karşı önlemlerin alınması kararlaştırıldı. 

Toplantı sonrasında Egemenlik Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre al-Burhan başkanlığındaki konseyin 13 üyesi ilk kez resmi olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi. Barış, adalet ve özgürlük kavramları başta olmak üzere halk devriminin tüm hedeflerinin gerçekleştirilme sözü verildi. 

13 üye, ülke yönetiminde Sudan halkını memnun etmek amacıyla “mükemmel bir model” oluşturacaklarını ve sivil hükümeti kısa sürede kuracaklarını taahhüt etti. 



Askeri darbe 

25 Ekim 2021 sabahında Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçi askeri müdahale tarafından gözaltına alınmıştı. Hamduk, 26 Ekim’de serbest bırakılmış fakat Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na tekrar alınmamıştı. Askeri darbe sonrasında azledilen Başbakan, ülke ve yönetimin durumunun 25 Ekim öncesine döndürülmesi şartına sıkı sıkıya bağlı olduğunu açıklamıştı. 

Sudan ordu komutan al-Burhan, OHAL ilan etmiş ve Egemenlik Konseyi kararıyla kabinenin feshedildiğini; ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu. 

Al-Burhan, OHAL kararının ardından yayınladığı bir başka kararnamede devlet başkanlığına kendini atarken yardımcılığına ise Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu’yu getirmişti.  

11 Kasım 2021 tarihinde al-Burhan yemin ederek göreve başlamıştı. Dagalu ve konseyin 8 üyesi ise 12 Kasım’da yemin etti. Her bölgenin bir temsilcisinin yer aldığı konseyde 14 sandalyenin 6’sı sivillere, 3’ü silahlı kuvvetlere ve 5’i de orduya ayrıldı. Doğu haricinde her bölgenin bir temsilcisi bulunurken doğuyu temsil edecek kişiye oy birliğiyle karar verileceği bildirildi. 

Yorumlar (0)