Sudan'da yeni konseyin üyeleri belli oldu

Sudan'da sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), geçiş sürecinde ülkeyi yönetecek Devlet Başkanlığı Konseyi için biri kadın 5 sivil ismi belirledi.

DÜNYA 19.08.2019, 11:28 19.08.2019, 11:35
Sudan'da yeni konseyin üyeleri belli oldu

Sudan'da sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri'nden (ÖDBG) bir yetkili, geçiş sürecinde ülkeyi yönetecek Devlet Başkanlığı Konseyi (Egemen Konsey) için akademisyenler Ayşe Musa, Sıddık Tavır, gazeteci Muhammed el-Fekki Süleyman ile hukukçular Taha Osman ve Hasan Şeyh İdris'in isimlerini belirlediklerini açıkladı. 

Devlet Başkanlığı Konseyi, 5’i askeri yönetim, 5’i muhalefet koalisyonu tarafından seçilecek üyelerden oluşacak. Konsey, tarafların üzerinde uzlaşma sağladığı bir sivil isimle birlikte 11 üyeden meydana gelecek.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) yetkilileri, konseyin 11'inci üyesinin Kıpti Hristiyanlardan seçilmesi hususunda asker ile muhalefetin uzlaşma sağladığını bildirdi. 

Askerin de bugün Devlet Başkanlığı Konseyi için isimleri belirlemesinin ardından konsey üyelerinin atanması, askeri konseyin feshi ve yarın yargıtay başkanı huzurunda yemin töreni yapılması bekleniyor.

Başbakan yeni konsey tarafından atanacak

Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasında ülkedeki siyasi krizi sona erdirecek ve ortak geçiş yönetimini başlatacak Anayasal Bildiri için cumartesi günü imzalar atıldı.

Sudan'da Devlet Başkanlığı Konseyi, kabine ve parlamento olmak üzere 3 ayrı yönetim mekanizması mevcut olacak.

Konsey, 6 sivil ve 5 asker üyeden oluşacak.

Başbakan yeni konsey tarafından 20 Ağustos günü atanacak. Kabine üyelerinin 28 Ağustos günü açıklanacağı, konseyin onayının ardından 31 Ağustos günü de yemin ederek çalışmalarına başlayacağı öngörülüyor. 

Devlet Başkanlığı Konseyi ile kabinenin ilk toplantısını 1 Eylül'de yapması bekleniyor.

Devlet Başkanlığı Konseyi, başbakan ve bakanlar kurulunun belirlenmesinin ardından 3 ayda parlamentonun oluşturulacağı tahmin ediliyor. 

Geçiş döneminde neler olacak?

Geçiş döneminin en önemli gündem maddeleri arasında barışın tesis edilmesi, eski rejimin sembol isimlerinin yargılanması, yasal reformlar gerçekleştirilmesi, devlet kurumlarının, yargı ve ordunun yeniden yapılandırılması ve ekonomik durumun iyileştirilmesi yer alıyor.

3 Haziran günü ordu karargahı önünde sivil hükümete geçilmesi için demokrasi nöbeti tutan sivilleri hedef alan ve 100'ün üzerinde eylemcinin yaşamını yitirmesine yol açan olaylara ilişkin bağımsız soruşturma komisyonu oluşturulacak.

Geçiş dönemi, 3 yıl 3 ay sürecek. Konseye 21 ay asker, 18 ay bir sivil başkanlık edecek. Geçiş döneminin sona ermesiyle birlikte seçimlere gidilecek. Asker, yönetimi tamamen sivillere devredecek.

Bağımsız komisyonlar oluşturulacak

İdari yapıda da bazı değişiklikler yapılacak. 18 eyaletin bulunduğu, bölgesel hükümet sisteminin işlediği yönetim yapısından il yönetimine geçiş yapılabilecek. Barış, sınır, seçim, anayasa, kadın, adalet ve toplum, yolsuzlukla mücadele ve insan hakları gibi bağımsız komisyonlar oluşturulacak.

Göstericileri öldürmekle suçlanan Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Dakalu liderliğindeki 'Hızlı Destek Kuvvetleri' adlı milis gücü, konseyin kontrolünde orduya tabi olacak.

Yeni adıyla 'Genel İstihbarat' birimi, geçiş konseyi ve yürütmenin başı bakanlar kuruluna tabi olurken, polis teşkilatı da kabineye bağlı çalışacak. Savunma ve içişleri bakanları, konseyin askeri kanadı tarafından seçilecek.

Çifte vatandaşlığa sahip olanlar, devlet başkanlığı konseyi üyesi olamasa da kabinede görev alabilecek.

Ön anlaşma 17 Temmuz'da imzalanmıştı

Sudan'da 19 Aralık 2018 günü hayat pahalılığı sebebiyle gösteriler başlamış ve bu gösteriler ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmüştü. Ordunun 11 Nisan günü müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sonlanmıştı.

Yönetimi elinde tutan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile muhalif sivil koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), 17 Temmuz günü 39 aylık geçici ortak yönetimi kapsayan ön anlaşma niteliğindeki 'siyasi bildiriye' imza atmıştı.

Yorumlar (0)