Sudan'da kriz bitti! Taraflar uzlaştı

Sudan'da askeri yönetim ile muhalif sivil koalisyon, siyasi krizi sona erdirecek anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzlaşıldığını ve nihai anlaşmanın pazar günü imzalanacağını bildirdi.

DÜNYA 03.08.2019, 09:34
Sudan'da kriz bitti! Taraflar uzlaştı

Sudan'da askeri darbenin ardından yaşanan siyasi krizi sona erdirmek amacıyla askeri yönetim ile muhalif sivil koalisyon arasında aylardır gerçekleştirilen müzakerelerde nihai anlaşma sağlandı.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve ara bulucu Muhammed Hasan Lebat, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) koalisyonunun anayasa bildirisinin tüm maddelerinde anlaşma sağladıklarını kaydetti.

"Sudan için tarihi bir an"

Lebat, "Sudan halkını tebrik ediyoruz ve bu anlaşmanın Sudan için tarihi bir an olduğuna inanıyoruz. Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasındaki nihai anlaşmanın büyük bir törenle birkaç gün içinde olacağını belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) müzakere heyetinden Babekir Faysal, yaptığı açıklamada, "Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile siyasi krizi sonlandıracak anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzlaştık. Nihai anlaşma pazar günü imzalanacak." ifadesini kullandı.

Faysal, tarafların anayasa bildirisi metninde tamamen uzlaşma sağladıklarını, ortak teknik komitelerin yasal taslak ve metnin diline ilişkin bugün yapacakları son çalışmaların ardından pazar günü nihai anlaşmanın imzalanacağını bildirdi. 

Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), nihai anlaşmadaki son pürüzleri gidermek için dün akşam geç saatlerde görüşmede bulunmuştu. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) tarafından dün yapılan açıklamada, müzakerelere ilişkin sevindirici haberler verileceği aktarılmıştı.

Taraflar iktidarı paylaşacak

Sudan'da yönetimi elinde tutan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile muhalif sivil koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), 17 Temmuz günü 39 aylık geçici ortak yönetimi kapsayan siyasi bildiriye imza atmıştı.

Siyasi bildiri, asker ve sivillerden oluşan karma konseyin oluşturulmasını, tarafların iktidar paylaşımını ve seçimlere kadar devlet başkanlığını dönüşümlü olarak üstlenmelerini kapsıyor.

Bu bildiriye göre, geçiş dönemi, 3 yıl 3 ay devam edecek. Bu süreçte konseye 21 ay asker, 18 ay ise bir sivil başkanlık edecek.

Geçiş sürecinden hemen sonra seçimler yapılacak ve asker, yönetimi tamamen sivillere devredecek.

Sudan'da 19 Aralık 2018 günü hayat pahalılığı sebebiyle gösteriler başlamış ve bu gösteriler ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmüştü. Ordunun 11 Nisan günü müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sonlanmıştı.

Yorumlar (0)