Sudan'a "yasağı delerek" geldi!

Sudan ile İsrail arasında da normalleşme arabuluculuğu yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu amaçla İsrail'den Sudan'a uçarak, Sudan-İsrail hattındaki uçuş yasağını da delmiş oldu.

DÜNYA 25.08.2020, 12:11
Sudan'a "yasağı delerek" geldi!

İlk olarak 1979 yılında Mısır'la, 1994'te Ürdün'le ve 13 Ağustos 2020'de de BAE ile normalleşme anlaşması imzalayan İsrail'in Sudan ile diplomatik ilişkileri bulunmaması nedeniyle karşılıklı resmî uçuş yok ancak süreç içinde doğal yasak hâline gelen durumu ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kırdı.

Dün Tel Aviv'i ziyaret eden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yüz yüze görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ardından ortak basın toplantısı düzenlemiş, bu toplantıda İsrail Başbakanı Netanyahu "yeni bir normalleşme anlaşmasının daha" müjdesini verebileceklerini belirtmişti.

BAE ile İsrail arasında da arabuluculuk rolünü üstlenen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, İsrail'deki temaslarını tamamlamasının ardından ilk olarak Sudan'a, ardından BAE'ye ve son durak olarak normalleşme arabuluculuğu yapmayı planladığı bir başka ülke olan Bahreyn'e gideceği bildirilmişti.

Günün ilk saatlerinde Sudan'a hareket eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, normalleşme adımı olarak, İsrail ile Sudan arasındaki ilk resmî direkt uçuşunu kendisinin yaptığını belirten bir paylaşımda bulunarak, "Şu an, İsrail'den Sudan'a yapılan ilk resmi direkt uçuşta olduğumuzu duyurmaktan mutluyum." ifadelerini kullandı.

Sudan ziyareti sırasında Mike Pompeo, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ziyaretinde Sudan ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi konusu gündeme getirilecek.

BAE'den sonra Sudan, Bahreyn ve Umman'ın da İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına varabileceği kaydediliyor.

Yorumlar (0)