"Suç ortağı oldular!"

BM (Birleşmiş Milletler) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump'ın tutumunu ağır bir şekilde eleştirdi.

DÜNYA 15.11.2019, 07:40
"Suç ortağı oldular!"

"Business Insider Deutschland" adlı internet haber sitesine verdiği röportajda Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'a, "Raporunuzu yayımladıktan 9 gün sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Osaka'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde bir fotoğrafta devlet ve hükümet başkanları arasında gülümsüyordu. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu soruldu.

"Bu bir skandal"

Bu fotoğrafın dünya toplumunun durumunun hiç de iyi olmadığını gösterdiğini kaydeden Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, "Diğer devlet başkanları neşeli bir şekilde kameralara el sallarken Muhammed bin Salman, ABD Başkanı Donald Trump ile tokalaşıyor. Bu bir skandaldı." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın tutumunun ayrı bir mesele olduğunu fakat Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi Avrupa’daki hükümet başkanlarının bu tuhaf duruma katılmalarının kabul edilemeyeceğini söyleyen Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, bunun insan hakları ihlallerine uğrayan mağdurların yüzüne vurulmuş bir tokat olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, "Bu olay uluslararası toplumun korkaklığını kanıtladı." ifadelerini kullandı.

Sessiz kalarak suç ortağı olmak

"Size göre Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron neden bir şey yapmadı?" sorusuna ise BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, "Belki umursamıyorlar. Bunu Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sormak lazım. G20, ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından manipüle edildi. Ekonomik bir zirve siyasi amaçlara alet edildi." cevabını verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a eleştirilerini sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, "Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile fotoğraf çekilmeyerek cesaretlerini ve tutumlarını gösterebilirlerdi. Fakat bunu yapmadılar. İstanbul’da ve Osaka’da yaşadıklarımız 'sessiz kalınarak suç ortağı olmak'tan başka bir şey değil." değerlendirmesinde bulundu.

Cinayetin aydınlatılması için uluslararası soruşturma başlatılması ve ulusal parlamentoların da harekete geçmesini isteyen Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin her zaman dile getirilmesi ve konunun sürekli gündemde tutulması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar (0)