Stoltenberg’ten Türkiye açıklaması: Önemli bir ortak…

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin mühim bir ortak olduğunu paylaşarak, DEAŞ’la mücadelenin ardından ittifakın güney sınırında istikrarın oluşturulması için beraber çalışmaya devam edilebileceğini kaydetti.

DÜNYA 04.06.2021, 22:30 06.06.2021, 10:36
Stoltenberg’ten Türkiye açıklaması: Önemli bir ortak…

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin önemli bir ortak olduğunu kaydederek, terör örgütü DEAŞ’la mücadelenin ardından ittifakın güney sınırında sağlanması amacıyla beraber çalışmayı sürdürebileceklerini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri, Alman Dış İlişkiler Konseyi ve Bookings Institution ortaklığıyla yapılan bir panele video konferans yöntemiyle katılım gösterdi.

“Türkiye ile yakından çalışmayı sürdüreceğiz”

Stoltenberg NATO’nun 2030 vizyonunu açıklayarak, gelen sorunun ardından Türkiye’nin Kuzey Atlantik İttifakı için bulunduğu konumun öneminin altını çizdi.

Stoltenberg yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin mühim bir NATO müttefiki olduğunu hatırlamamız önem arz ediyor. Haritaya baktığımızda toprakların önemini, büyüklüğünü ve Suriye ile Irak’a sınırı olan tek NATO ortağı olduğunu görebiliriz. Türkiye’nin havaalanları ve altyapısı DEAŞ ile mücadele konusunda büyük bir önem taşıyordu.”

Stoltenberg, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı küresel koalisyond önemli bir rol oynadığının altını çizerek, “NATO üyesi Türkiye ile yakından çalışmayı ‘Güney mahallemizi’ istikrarlılaştırmak için sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Stoltenberg, aynı zamanda Türkiye’nin sığınmacı ve göçmen krizi için de kritik bir yerde olduğunu hatırlattı.

Doğu Akdeniz konusu…

NATO içerisindeki anlaşmazlıklar ve farklılıkları aşmak amacıyla ittifakın mühim bir platform olduğunun altını çizen Stoltenberg, Yunanistan ve Türkiye arasında Doğu Akdeniz’de çatışmayı önlemek amacıyla kurulan mekanizmanın bunun en önemli örneği olduğunu kaydetti.

Stoltenberg konuya ilişkin, “Bu çok önemli bir şey çünkü, buna benzer tansiyonlar gerçekten tehlikeli durumlara yol açabiliyor.” şeklinde konuşarak son aylarda Doğu Akdeniz’de tansiyonun azalmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu paylaştı.

Yorumlar (0)