Stoltenberg: "Silahlanma yarışı istemiyoruz"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO, S-400 sistemini herhangi bir üye ülke savunma sistemine entegre etmeyi planlamıyor" dedi. Stoltenberg, Rusya'nın INF'den çekilmesine ilişkin ise, "Yeni bir silahlanma yarışı istemiyoruz" yorumunu yaptı.

DÜNYA 02.08.2019, 18:49
Stoltenberg: "Silahlanma yarışı istemiyoruz"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 sistemi almasıyla ilgili, "NATO, S-400 sistemini herhangi bir üye ülke savunma sistemine entegre etmeyi planlamıyor." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Brüksel'de yaptığı basın toplantısında, Türkiye'nin, ABD ile Patriot füze savunma sistemi alma ihtimali konusunda yürüttüğü görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını, İtalya ve Fransa ile de füze savunma sistemleri konusunda müzakere halinde olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 sisteminin, NATO üyelerinin sistemine entegre edilme ihtimaline yönelik soruyu Stoltenberg, "NATO, S-400 sistemini herhangi bir üye ülke savunma sistemine entegre etmeyi planlamıyor." şeklinde cevapladı.

RUSYA'NIN ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİ

ABD'den sonra Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesiyle ilgili de konuşan Stoltenberg, ABD'nin INF'den çekilmesinin tüm NATO müttefikleri tarafından desteklendiğini vurgulayarak, "Çünkü hiçbir anlaşma tek tarafın uyması halinde efektif olmayacaktır. Rusya anlaşmadan feragatin tek sorumlusudur." dedi.

INF'nin iptalinden sonra NATO'nun "Avrupa'ya nükleer silah yerleştirmeyeceğini" kaydeden Stoltenberg, müttefiklerin yeni bir silahlanma yarışından yana olmadığını söyledi.

"RUSYA'NIN YAPTIĞINI YAPMAYACAĞIZ"

Stoltenberg, müttefiklerin, etkili uluslararası silahların kontrolü, yayılmasının önlenmesi ve silahsızlanma konusundaki kararlılığını sürdürdüğüne değinerek, "Rusya'nın yaptığının aynısını yapmayacağız. Yeni bir silahlanma yarışı istemiyoruz. NATO aynı zamanda, Rusya'nın eylemleri mümkün kıldığı sürece yapıcı ilişkiler kurma yönündeki isteğini sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bugün INF'nin resmen sona erdiğini açıklamıştı.

ABD, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile imzaladığı, menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan ve nükleer başlık takılabilen füzelerin yasaklanmasını öngören INF'den, tek taraflı çekileceğini duyurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce, Rusya'nın INF'den çekilmesini öngören yasa tasarıya imza atmıştı.

Yorumlar (0)