Stoltenberg sert konuştu

Jens Stoltenberg, "Rusya'nın müzakerelerde çözüme yönelik samimi olduğu haberlerine ilişkin sahada herhangi bir işaret görmüyoruz. Bu sebeple Rusya’ya bu müzakereleri iyi niyet göstererek yürütme çağrısı yapıyoruz." dedi. Stoltenberg, Rusya lideri Putin’e askerlerini Ukrayna topraklarından çekme, diplomasiye dönme ve savaşa son verme çağrısında bulundu.

DÜNYA 16.03.2022, 19:58 17.03.2022, 08:52
Stoltenberg sert konuştu

Stoltenberg, NATO karargahında gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın sonunda basın toplantısı gerçekleştirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna ile yapılan müzakerelerde samimi olduğuna ilişkin sahada bir işaret göremediklerini dile getirdi.

Stoltenberg, Rusya lideri Putin’e askerlerini Ukrayna topraklarından çekme, diplomasiye dönme ve savaşa son verme çağrısında bulundu.

Önümüzdeki hafta NATO Liderler Zirvesi gerçekleştirileceğini anımsatan Stoltenberg, NATO’nun uzun süreli güvenliği hususundaki değişiklikleri ele alacaklarını belirtti.

Stoltenberg, bugün yapılan toplantıda güvenlik için askeri komutanlara seçenekler hazırlamaları hususunda görev verildiğini dile getirdi.

"Asker göndermeyeceğiz"

NATO’nun savaşın bir tarafı olmayacağını yineleyen Stoltenberg, Ukrayna’ya asker sevk etmeyeceklerini, kara ve hava unsurlarının bölgede görev yapmayacağını tekrarladı.

Stoltenberg, savaşın Ukrayna’nın sınırlarını geçmemesi ve yıkımın çok daha fazla olmaması amacıyla sorumlulukları olduğunu, Ukrayna’yı destekleyeceklerini fakat asker göndermeyeceklerini kaydetti.

"Ukrayna kendi yolunu seçebilir"

Ukrayna’nın Rusya ile yapması muhtemel bir anlaşma için NATO üyeliğine ilişkin duruşunu değiştirip değiştirmediğine yönelik soruyu cevaplayan Stoltenberg, şöyle konuştu:

“Ukrayna, bağımsız ve egemen bir ülkedir, kendi yolunu seçebilir. Demokratik yollarla seçilmiş olan Zelenskiy'nin kararlarına saygı gösteriyoruz. NATO'ya katılıp katılmama istekleri tamamen onlara ve 30 üye ülkeye kalmış bir husustur. Moskova'nın bu yönde bir süreci veto etme hakkı bulunmuyor."

"Biz herhangi bir işaret göremiyoruz"

Ukrayna ile Rusya krizinin çözüme kavuşması amacıyla diplomatik girişimleri desteklediklerini kaydeden Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna ile yapılan müzakerelerde çözüme yönelik samimi olup olmadığına ilişkin soruyu cevaplarken, şunları ifade etti:

“Sahada herhangi bir işaret görmüyoruz. Bu sebeple Rusya’ya bu müzakerelere iyi niyet göstererek yürütme çağrısı yapıyoruz. Bu görüşmelerde bir taraf değiliz. Ukrayna’ya olan desteğimizin müzakerelerde kabul edilebilir bir netice elde etmelerine yardımcı olacağını düşünüyoruz.”

Yorumlar (0)