Stoltenberg: “NATO, Afganistan’ı uzaktan da vurabilir” 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO müttefiklerinin gereken durumlarda Afganistan’daki terör gruplarını uzaktan da vurabileceğini belirterek bölgeye yeniden asker göndermenin lüzumsuz olduğunu dile getirdi. 

DÜNYA 22.10.2021, 11:59 22.10.2021, 17:49
Stoltenberg: “NATO, Afganistan’ı uzaktan da vurabilir” 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ilk gününde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İlk günkü oturumda savunma durumu ve caydırıcılığın ele alındığı toplantıda, dünyanın artık daha karmaşık ve rekabetçi olduğunu belirten Stoltenberg, “Bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“Doğru kuvvetleri, doğru zamanda ve doğru yerde konuşlandırmaya çalışıyoruz” 

Stoltenberg: “Bakanlar ile gerçekleştirdiğimiz bu toplantıda çatışma ve kriz durumunda NATO’yu savunacak kapsayıcı, yeni bir planı onayladık. Bu planı oluştururken ve onaylarken amacımız ise doğru kuvvetleri, doğru zamanda ve doğru yerde konuşlandırmaktır. Bakanlar, bir ittifak grubu kurarak, kabiliyet hedefleri üzerinde ulaştılar ki bu da NATO Savunma Planlama Süreci’nin bir parçasıydı.” 

“Avrupa’ya yeni bir nükleer füze yerleştirmeyeceğiz” 

Stoltenberg: “Rusya’nın füze tehditlerine karşı verilebilecek cevapları konuştuk. Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı tavrını NATO tekrarlamayacak. Bu yüzden de Avrupa karasına yeni bir nükleer füze yerleştirme amacımız bulunmuyor. Rusya’nın tehditlerine karşı dengeli bir askeri ve siyasi paket uyguluyoruz. Bu, füze ve hava sistemlerimizde ciddi iyileştirmeleri, tatbikat ve istihbaratların uyarılmasını, konvansiyonel imkanların güçlendirilmesini, nükleer caydırıcılığımızın etkinliğinin ise hazır tutulmasını kapsıyor.” 



“Afganistan’daki terör gruplarını uzaktan da vurabiliriz” 

Stoltenberg: “Bakanlar birliği bugün Afganistan’daki durumu da konuştu. NATO’nun Afganistan’dan çekilmesi konusunda çıkartacağımız dersler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Ülkenin yeniden terör yuvası haline gelmesine karşılık tetikte olmaya karar verdik. Özellikle ABD ve diğer müttefikler, gerekirse Afganistan’daki terör gruplarını uzaktan da vurabilir. Her bir müttefikin bu imkanı bulunuyor. Bu da terör saldırısı planlayan ya da düzenleyen grupları vurmak için artık binlerce kilometre öteye asker göndermemize gerek kalmadığını ifade ediyor. Taliban bizim nazarımızda sivil toplum kuruluşlarının güvenli geçişlerini sağlamak, terörün yeniden canlanmasını önlemek ve insan haklarını korumak konusunda sorumlu gruptur. Bu kapsamda, ülkeden ayrılan Afganların yeniden ülkeye gönderilmesi konusuna da toplantıda değindik. Afganistan’daki tahliyeler konusunda Türkiye, Norveç, ABD, Almanya ve İngiltere gibi müttefiklerimiz büyük rol oynadılar.” 

“AB’nin savunmasının güçlendirilmesi gerekiyor” 

Stoltenberg: “AB ülkeleri, savunma konusunda kendi imkanlarını artırmalı, kuvvetlerini hazır tutmalı ve yeni imkanlar sağlamalıdır. Buna ek olarak AB’nin savunma çabalarında düzenlemeye gitmesini memnuniyetle karşılıyorum. AB ve NATO arasında rekabet bulunmuyor. AB’nin çabaları, NATO’yu da tamamlar. Önemli olan şudur ki kuvvetlerin hazırlığının artırılması ve bunların operasyon ve milyonlarının yanı sıra NATO’nun da operasyon ve misyonlarının hazır halde tutulması gerekir. AB’nin bunu yapması, NATO için de olumlu yönde etkilidir.” 

“Kuzey Amerika ve Avrupa arasında çatlak yok yalnızca farklılıklar var” 

Soltenberg: “Kuzey Amerika ve Avrupa arasında çatlak yoktur. Bizler müttefikiz. Müttefikler arasında anlaşmazlıklar, farklılıklar olabilir fakat NATO her zaman ana görev üzerinde iş birliği yapma ve ittifakı güçlendirme imkanına sahiptir. Çin’in yükselişi ve Asya Pasifik’teki gelişmeler, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın NATO içindeki iş birliğini değerli kılmaktadır.” 

“Karadeniz’deki mevcudiyetimizi artırdık” 

Stoltenberg: “ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Brüksel’deki toplantıya Karadeniz üzerinden geldi. Karadeniz’de mevcudiyetimizi artırdığımızı söyleyebilirim çünkü Karadeniz, NATO için stratejik önem taşıyor. Bulgaristan, Romanya ve Türkiye olarak 3 tane önemli NATO müttefikinin kıyısı Karadeniz’de. Ukrayna ve Gürcistan gibi önemli 2 ortağımız da orada. Kırım’ın yasa dışı işgali ve Rusya’nın Karadeniz’deki saldırgan tavrını hepimiz gördük. Bu nedenle bölgede deniz, hava ve kara unsurları olarak mevcudiyetimizi artırdık. Aynı zamanda hızlıca kuvvet gönderme kabiliyetimizi de artırdık. Daha fazla ne yapabileceğimiz konusunda ise sık sık görüşmelerde bulunuyoruz.” 

Yorumlar (0)