Stoltenberg'den Türkiye'ye teşekkür: Finlandiya ve İsveç davet edilecek!

NATO Liderler Zirvesi'nde Finlandiya ve İsveç ile ilgili önemli bir karar alındı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in ittifaka davet edilmesi kararı alındı. Bütün ülkeler kabul etti. Bu mutabakatın önünü açan Türkiye'ye teşekkür ederiz." dedi.

DÜNYA 29.06.2022, 16:02 29.06.2022, 16:27 Hakan Öksüz
Stoltenberg'den Türkiye'ye teşekkür: Finlandiya ve İsveç davet edilecek!

İspanya'nın Madrid şehrinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde önemli konular masaya yatırılıyor. Zirvede Ukrayna-Rusya savaşı, NATO'nun caydırıcılığının artırılması ve Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliği konusunda kritik kararların alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok sayıda devlet başkanı ile ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Erdoğan'ın, saat 18.45'te ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceği bildirildi.

Stoltenberg: Rusya şu an "doğrudan tehdit" konumunda!

Birçok önemli görüşmenin yapıldığı zirvede kritik kararlar alınıyor. Bugün yaptığı konuşmada "Tarihi kararlar alacağız." diyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'nın 2010 yılında "dış ortak" olarak değerlendirildiğini kaydeden Stoltenberg, son zamanlardaki eylemlerinin ardından şu an Rusya'nın "doğrudan tehdit" olarak sınıflandırıldığını söyledi.

"NATO liderleri, Finlandiya ve İsveç konusunda anlaştı"

Rusya'nın tehditlerinden korunmak için NATO üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya ile ilgili de konuşan Stoltenberg, "NATO üyesi ülkelerin liderleri, Finlandiya ile İsveç'in ittifaka davet edilmesi konusunda anlaştı. Sırada katılım protokollerinin imzalanması var. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile ilgili karar değişikliği, bu anlaşmanın önünü açtı. Onlara teşekkür ediyoruz." dedi.

"Doğudaki kuvvetimizi artıracağız"

Bugün yapılan NATO Liderler Zirvesi'nde tarihi kararlar aldıklarına değinen Jens Stoltenberg, "Savunma ve caydırıcılık konusunda önemli bir dönüşüm gerçekleştirilecek. NATO'nun savunması daha kuvvetli hale gelecek. 300 binin üzerinde askeri personel, müdahale gücümüze katkı sunacak. Özellikle doğudaki kuvvetimizi artıracağız. Finlandiya ve İsveç ile birlikte artık Euro-Atlantik bölgesi daha güvenli bir bölge olacak." ifadelerini kullandı.

"ABD ve Kanada, daha fazla yardım edecek"

Bütün NATO liderlerinin Ukrayna'yı güçlü biçimde desteklemek konusunda mutabık kaldığını belirten Stoltenberg, "Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımlar artacak. Öte yandan ABD ve Kanada, NATO'ya ilâve destek sağlayacak." diye konuştu.

Yorumlar (0)