“Stoltenberg; AB, Avrupa’yı savunacak durumda değil”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamada Avrupa Birliği (AB)’nin Avrupa’yı koruyacak durumda olmadığını söyledi.

DÜNYA 05.03.2021, 17:47 05.03.2021, 17:58
“Stoltenberg; AB, Avrupa’yı savunacak durumda değil”

Şuan da Avrupa’yı AB üyesi olmayan Türkiye, ABD ve İngiltere gibi devletlerin koruduğunu ifade eden Jens Stoltenberg, ‘Avrupa savunmasında özerklik’ isteyen liderlere de uyarılarda bulundu.

“AB'nin savunma harcamalarını arttırmasını destekliyoruz”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın Bruges şehrinde bulunan Avrupa Koleji’nde katıldığı bir etkinlikte konuştu.

AB ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, AB’nin kendisini koruyacak güce sahip olmadığını ancak Avrupa savunma sanayisinin güçlendirilmesi yönündeki gayretlerini desteklediklerini söyledi.

Stoltenberg, “AB'nin savunma harcamalarını arttırma, yeni askeri kapasite inşa etme ve Avrupa savunma sanayisinin güçlendirilmesi yönündeki çabalarını destekliyorum. Çünkü tüm bunlar Avrupa güvenliği ve transatlantik güvenlik için son derece olumlu” dedi.

“AB’nin nüfusunun yüzde 90'ı NATO üyesi ülkelerde yaşıyor”

AB nüfusunun neredeyse tamamının Nato üyesi ülke topraklarında yaşadığına dikkat çeken Stoltenberg buna rağmen AB’nin NATO savunma harcamalarının sadece yüzde 20'sini karşıladığını dile getirdi.

Konunun sadece paradan ibaret olmadığını aynı zamanda coğrafya meselesi olduğunu belrten Stoltenberg, "Tek başına bir ABD'ye ya da tek başına bir Avrupa’ya inanmıyorum. Norveç ve İzlanda Kuzey Kutbu'na açılan kapılarımız. Türkiye'nin güneyinde Irak ve Suriye ile uzun sınırları var. Bu iki bölgenin güvenliğini Türkiye üstleniyor. Batıda Kanada, ABD ve İngiltere, Atlas Okyanusu'nun iki yakasını birbirine bağlıyor. Bunların hiçbiri AB üyesi değil" diye konuştu.

Stoltenberg, ayrıca NATO’yu zayıflatmaya çalışmanın kimsenin işine yaramayacağını hatırlatarak,  NATO’nun zayıflaması halinde Avrupa’nın da bölüneceğine dikkat çekti.
 

Yorumlar (0)