Sri Lanka'da sular durulmuyor: Başbakan ve Devlet Başkanı'ndan istifa kararı

Tarihinin en ağır ekonomik krizinin meydana geldiği Sri Lanka'da, protestolar devam ederken, Başbakan Ranil Wickremesingh'den sonra Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın da istifa etmeye karar verdiği akatarıldı. 

DÜNYA 10.07.2022, 11:30 10.07.2022, 11:36
Sri Lanka'da sular durulmuyor: Başbakan ve Devlet Başkanı'ndan istifa kararı

Geniş çaplı protestoların devam ettiği Sri Lanka'da, Devlet Başkanı Rajapaksa’nın istifayı kabul ettiği iddia edildi.

Başkanlık yerleşkesini bastılar

Konuyla ilgili açıklama yapan Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, 13 Temmuz’da Rajapaksa’nın istifa etmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Başbakan Ranil Wickremesingh da istifaya hazır olduğunu aktarmıştı.

Hükümet karşıtı olarak geniş çaplı protesto düzenlenen Sri Lanka'da Başbakanlık Basın Ofisinden gelen açıklamada, siyasi parti liderlerinin katılımıyla birlikte parlamentoda acil bir oturum düzenlendiği ifade edilmişti.

Açıklamada, Devlet Başkanı Rajapaksa ve Başbakan Wickremesingh'in istifasının talep edildiği bildirilmişti.

Wickremesingh'in, istifa ve yeni bir hükümet için hazır olduğunu liderlere söylediği iletilmişti.

Wickremesingh'in istifaya hazır olduğunu söylemesinin ardından birkaç saat sonra protestocular Başbakanlık binasına girip konutu ateşe vermişti.

Sri Lanka’da hükümet karşıtı protestolar

Sri Lanka genelinde binlerce kişinin katılım gösterdiği hükümet karşıtı geniş çaplı protestolar gerçekleştiriliyor.

Göstericiler, Devlet Başkanı Rajapaksa'nın resmi ofisi ve konutunun yer aldığı yerleşke etrafındaki barikatları geçerek ofise ve konuta girmişti.

Yerleşkeye girilmesinden sonra Rajapaksa'nın, bölgeden ayrıldığı ve güvenli bir alana götürüldüğü iddia edilmişti.

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle mücadele eden ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saate yaklaşmasından sonra mart ayı sonunda protestolara hız vermişti.

9 Mayıs'ta Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin etrafında bir araya gelen göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede meydana gelmiş, askeri birlikler başkent Kolombo'da göreve davet edilmişti.

Şiddet olaylarının ardından ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve protestolar esnasında kamu malına ya da başkalarına zarar verenlere ateş açılması yönünde talimat verilmişti.

Ülke geneline sıçrayan protestolarda, iktidar partisi milletvekilleri ve 2 polisin de aralarında yer aldığı 8 kişi öldü, en az 250 kişi de yaralandı.

Yorumlar (0)