Sri Lanka moratoryum ilan etti

Sri Lanka'nın temerrüde düştüğü açıklandı. Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, yeni bir kredi yapılandırmasına gidilinceye kadar dış borç ödemelerinin ertelendiği kaydedildi. Protestolar sebebiyle ülkenin birçok eyaletinde OHAL ilan edildi.

DÜNYA 12.04.2022, 18:40 12.04.2022, 18:47
Sri Lanka moratoryum ilan etti

Sri Lanka Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, yeni bir kredi yapılandırmasına gidilinceye kadar dış borç ödemelerinin ertelendiği kaydedildi.

Söz konusu açıklamada, ülkenin bağımsızlığını elde ettiği 1948 yılından beri 'kusursuz' bir dış borç ödeme siciline sahip olduğu fakat pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak kaydıyla siyasi gelişmelerin parasal durumu negatif yönde etkilediği belirtildi.

Bahse konu gelişmelerin, ülkenin dış borçlarını normal akışında ödenmesini olanaksız hale soktuğu ifade edilen açıklamada, IMF (Uluslararası Para Fonu) ile yapılan görüşmelerin mümkün olduğunca hızlandırılacağı açıklandı.

Hükümet, mali krizin aşılması adına IMF'nin yanı sıra Çin ve Hindistan'dan destek arayışına devam ediyor.

İlaç, gıda ve yakıt kıtlığının yaşandığı Sri Lanka'da döviz rezervleri her geçen gün azalırken, hükümetin parasal politikaları sert bir şekilde eleştiriliyor.

Hükümet protesto ediliyor

Sri Lanka'da mali krizi protesto eden eylemciler, elektrik kesintilerinin 12 saati aşmasının akabinde 31 Mart tarihinde Başkan Gotabaya Rajapaksa'nın evinin yakınlarında bir araya gelmeye başlamıştı.

'Diktatör Gota' şeklinde sloganlar atıp, Rajapaksa'yı istifaya çağıran protestoculara, kolluk güçleri biber gazıyla müdahalede bulunmuştu.

Kolluk güçleri ve protestocular arasında yaşanan arbedede, 24 polis ve çok sayıda sivil yaralanmış, toplam 54 kişi de gözaltına alınmıştı.

Hükümet karşıtı gösterileri önlemek adına ilk olarak başkent Kolombo'da, ardından bazı eyaletlerde sokağa çıkma yasakları uygulanmıştı.

Protestoları 'terör eylemi' olarak tanımlayan Rajapaksa, 1 Nisan tarihinde OHAL ilan etmişti.

Sri Lanka'da muhtemel protestoları önlemek adına sosyal medya mecraları engellenmişti.

BM (Birleşmiş Milletler), mali krizin hükümet karşıtı gösterilere sebep olduğu ülkede, hükümetin, OHAL yetkilerini gösterileri bastırmak amacıyla kullanmaması gerektiğine yönelik uyarıda bulunmuştu.

Moratoryum nedir?

Borçlunun, borçlarının tamamını veyahut bir bölümünü ödeyemeyeceğini ilan etmesi manasına geliyor.

Yorumlar (0)