Sri Lanka'da halk öfkeli: Başbakanlık konutunu ateşe verdiler!

Sri Lanka'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yaşanan şiddetin boyutları her geçen gün artıyor. Başbakan Ranil Wickremesingh'in istifa edebileceğini açıklaması üzerine öfkeli bir grup Başbakanlık konutunu bastı. Binayı ateşe veren göstericiler, polisle arbede yaşadı.

DÜNYA 09.07.2022, 20:27 Hakan Öksüz
Sri Lanka'da halk öfkeli: Başbakanlık konutunu ateşe verdiler!

Küresel koşulların da etkisiyle büyük bir ekonomik krizin pençesine düşen Sri Lanka'da düzenlenen gösteriler, son haftalarda şiddet eylemlerine döndü. Uluslararası toplumdan yardım isteyen Başbakan Ranil Wickremesingh, kendisine yöneltilen yoğun eleştiriler karşısında geri adım attı ve istifa edebileceğini belirtti.

Başbakan konuştu, göstericiler binayı bastı!

Wickremesingh'ın açıklaması üzerine göstericilerin gerçekleştirdiği şiddet eylemleri arttı. Başbakanlık konutuna baskın yapan öfkeli bir grup, binayı tutuşturdu. Binanın alevlere teslim olduğunu kaydeden bir hükümet sözcüsü, suça karışan kişilerin cezalandırılacağını duyurdu.

Ekonomik krizin ulaştığı boyutlar nedeniyle hükümetten gelen uyarılara kulak asmayan binlerce kişi, ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan alanlarda toplandı. Akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirilmesine aldırış etmeyen çok sayıda gösterici, başkent Kolombo'da protesto yürüyüşü yaptı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan itidal çağrısı!

Sri Lanka'da meydana gelen şiddet olaylarının endişe verici olduğunu belirten Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ülkede yaşanan sorunların çözümünün şiddet yoluyla bulunmayacağını kaydetti. Bakanlık, Sri Lanka'daki problemlerin çözümü için konuşma ve uzlaşma yoluna gidilmesi gerektiğini bildirdi.

Elektrik kesintileri günde 13 saate çıkmıştı

Sri Lanka'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bahar aylarında elektrik kesintileri uygulandı. Elektriklerin gün içinde 13 saat kesilmesi, araçlara konulacak akaryakıt bulunamaması ve gıda krizi, ülkenin birçok noktasında şiddet eylemlerinin yaşanmasına yol açtı. 

Gösterilerde 8 kişi öldü

Sri Lanka ordusu, sokaklardaki kargaşanın sona erdirilmesi için 9 Mayıs'ta göreve çağrıldı. Başbakan Mahinda Rajapaksa, aynı gün istifa etti. Ülke genelinde düzenlenen protestolarda 2'si polis, 8 kişi yaşamını yitirdi. Gösterilerde 250'den fazla vatandaş yaralandı.

Yorumlar (0)