Sri Lanka'da dang humması dehşeti: 120 kişi öldü!

Sri Lanka'da dang humması yüzünden bu yıl 120 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

DÜNYA 16.12.2019, 17:42
Sri Lanka'da dang humması dehşeti: 120 kişi öldü!

Şinhua ajansının haberine göre, Sri Lanka Kamu Sağlık Çalışanları Birliği (GMOA) Başkanı Haritha Aluthge, yerel "Daily Mirror" gazetesine yaptığı açıklamada, 10'dan fazla bölgede görülen salgının hızla yayıldığına ve durumun ciddiyetine dair ülkenin yeni Sağlık Bakanı Pavithra Wanniarachchi'nin bilgilendirildiğini bildirdi.

Aluthge, ülke genelinde yıl başından beri en az 87 bin dang humması vakası kaydedildiğini ve bunlardan 120'sinin ölümle sonuçlandığını belirtti.

Vakaların en fazla başkent Kolombo, yakınındaki Gampaha bölgesi ile Kandy şehrinde görüldüğüne değinen Aluthge, salgının ilk kez görüldüğü Jaffna bölgesinde bile bu yıl şimdiye kadar 7 bin dang vakası kaydedildiğini ifade etti.

Uzmanlar, dang humması nedeniyle ülkede geçen yıl 58 kişinin öldüğünü hatırlatarak bu yılki ölümlerin "endişe verici" boyutta olduğunu aktardı.

Yetkililer, bu yıl ülkenin pek çok bölgesinde etkisini gösteren aralıksız yağışların, hastalığa neden olan virüsün yayılmasında ve daha fazla kişinin hastalıktan etkilenmesinde önemli etkenlerden biri olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Dang hummasının, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaştığı biliniyor. Kuluçka döneminden sonra genel olarak hafif ateşe yol açan hastalık, bazı vakalarda ölümcül olabiliyor.

Vakalar genellikle yağış dönemleri olarak bilinen haziran ve eylül ile aralık ve martta daha fazla görülüyor.

Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına yol açtığı uyarısını yapıyor.

Hastalığa sebep olan sivrisinek türünün, su birikintilerinde larva oluşturması sebebiyle özellikle sanayi çevrelerindeki çöp birikintilerinin sürekli ilaçlanması gerektiği kaydediliyor.

Yorumlar (0)