Sri Lanka: “Bu zorlu süreçte Türkiye’den öğreneceğimiz çok şey var” 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Sri Lanka ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Peiris ile ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Asya ile ilişkilerini güçlendirmek istediğini ve bunun için adımlar atıldığını duyuran Çavuşoğlu, ülkeler arasındaki verimli toplantıların devam ettiğini aktardı. Bakan Peiris ise iki ülke arasındaki ticaret hacmi için 2022 hedefinin yükseltildiğini duyurdu. 

DÜNYA 28.01.2022, 14:15 29.01.2022, 14:02
Sri Lanka: “Bu zorlu süreçte Türkiye’den öğreneceğimiz çok şey var” 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Sri Lanka’nın başkenti Kolomba’da bulunuyor. Burada Sri Lanka Dışişleri Bakanı Gamini Lakshman Peiris ile görüşen ve sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, oldukça verimli görüşmeler yaptıklarını ilettiler. 

“Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz” 

Basın toplantısında konuşan Sri Lanka Dışişleri Bakanı Peiris, şunları dile getirdi: “Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nden Sayın Bakan Çavuşoğlu’nu ağırlamaktan memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Türkiye’nin ülkemize son ziyareti 2016 senesindeydi ve o günden bu güne oldukça verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye, Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü konumunda ve oldukça önemli bir medeniyeti temsil ediyor. Dünyanın içinde bulunduğu bu zorlu süreçte Türkiye’nin tecrübelerinden öğreneceğimiz çok şey var. Ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkiyi geliştirmek istiyoruz. Ticaret ve Ekonomi Komisyonu, hali hazırda 350 milyon Dolar olan ticaret hacmini en az 500 milyon Dolara yükseltmek konusunda hedef belirledi. Ülkemizin Türkiye’ye yaptığı ticaretin en temel ürünü çay. Ürünlerimizin sayısını ve çeşitlerini artırmayı hedefliyoruz.” 



“Ekonomik güç merkezi Asya ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” 

Basın toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, şunları dile getirdi: “Asya’nın ekonomik bir güç merkezi olduğunun farkındayız. Bütüncül bir yaklaşım ile yüzümüzü Asya’ya dönmeye karar verdik. Bu kapsamda ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Sri Lanka şu anda Hint Okyanusu’nun incisi konumunda. İki ülkenin ticaret hacmi ise yeterli değil. Covid-19 pandemisinden önceki seviyelere ulaşan ticaret hacimimiz var ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. Hacmi daha yüksek seviyeye taşımaya kararlıyız çünkü potansiyelimiz oldukça yüksek. Eczacılık, sağlık, turizm ve inşaat gibi çeşitli alanlardaki uygulamalarımızı Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksaya ile görüştük.” 

Türkiye’den Sri Lanka’ya uçuşlar artırılıyor 

Türk Hava Yolları’nın ülkeler arasındaki uçuşları artıracağını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, şunları dile getirdi: “Sri Lanka ile ilişkilerimizi geliştirirken kültürel etkileşimi de artırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda, haftada 11 kez gerçekleştirilen uçuşlarımız 14’e çıkarılacak. Bu şekilde turizm faaliyetlerini geliştireceğimizi öngörüyoruz.” 



Sri Lanka’da FETÖ ve kuruluşları ile mücadele 

Sri Lanka’nın FETÖ ve kuruluşları ile mücadele konusunda Türkiye’ye destek verdiğini belirten Çavuşoğlu, bu konuda teşekkürlerini iletti: “Sri Lanka ile dostluk ilişkilerimiz sayesinde pek çok konuda olduğu gibi terörle mücadele ve savunma alanında da iş birliğimizi sürdürme imkanı buluyoruz.” 

Ülkeler arasında ticaret anlaşmaları imzalandı 

İki ülkenin dışişleri bakanları, görüşmenin ardından ve basın toplantısından önce imza törenine geçti. “Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması” imzalandı. Bu anlaşmayla birlikte iki ülke arasındaki ticaret hacminin en az iki katına çıkacağı düşünülüyor. 

Çavuşoğlu’nun diğer ziyareti Maldivler’e 

Yakın zamanda Sri Lanka’dan ayrılacak olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sonrasında Maldivler’i ziyaret edecek. 



Yorumlar (0)