Srebrenitsa Anneleri, “Bosna Kasabı” için verilecek kararı bekliyordu, sonunda onandı

Srebrenitsa’daki soykırımın izleri silinemiyor! Bosna’da yüz binlerce kişinin ölümüne sebep olan “Bosna Kasabı” lakaplı Ratko Mladic için anneler, nihai kararın çıkmasını bekliyordu. Bugün verilmesi beklenen "ömür boyu hapis" kararı, Lahey Mahkemesi tarafından onandı.

DÜNYA 08.06.2021, 18:09 09.06.2021, 17:51
Srebrenitsa Anneleri, “Bosna Kasabı” için verilecek kararı bekliyordu, sonunda onandı

Bosna Hersek’e bağlı olan Srebrenitsa’da Temmuz 1995 tarihinde yaşanan Türklere ve Müslümanlara yönelik saldırılarda sevdiklerini kaybeden ve sonrasında kendilerine “Srebrenitsa Anneleri” diyerek sevdikleri için mücadele başlatan kadınlar, yüz binlerce kişinin ölümünden sorumlu olan Bosna Kasabı hakkında verilecek nihai kararı bekliyordu. 2017 senesinden bu yana beklenen karar, bugün onandı.

“Bosna Kasabı” lakabı ile tüm dünyada tanınan Ratko Mladic’in mahkemelerinden biri, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından 2017 senesinde görülmüştü ve Kasap hakkında ömür boyu hapis cezası verilmişti. Fakat bu ceza, nihai karar olarak belirtilmemişti. Srebrentisa Anneleri ise şu anda Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması’nın (IRMCT) nihai kararı bekliyordu. Karar, 4 sene sonra onandı. Mladic, ömür boyu hapse mahkum edildi.



“Nihai kararı sabırsızlıkla bekliyoruz”

Soykırım sırasında eşini ve 3 oğlunu birden kaybeden Nura Mustafic, Türk haber ajanslarına sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, IRMCT’de görülen davanın bugün sonuçlanacağını ve nihai kararı sabırsızlıkla beklediklerini söylemişti. Mustafic, birçok kadının savaş sırasında yakınlarını kaybettiğini şu şekilde anlatmıştı: “Bosna’nın dört bir yanında beyaz mezar taşları vardı. Srebrenitsa güvenli bölge ilan edilmişti fakat bu, soykırımı engellemedi. Fakat bugün önemli olan, O’nun (Ratko Mladic), Bosna Hersek’te katliam yaptığının herkes tarafından bilinmesi.”

Soykırım sırasında yakınlarını kaybeden bir diğer Srebrenitsa annesi Refija Hadzibulic de adaletin yerini bulmasını ve Mladic’in soykırımdan hüküm giymesini isteyenlerden biri. Hadzibulic, ”Soykırımın olduğu yerde soykırımın olmadığını savunmak mümkün değildir.” diyor.



“Cezanın süresi önemli değil”

Hadzibulic: “Mladic’e verilecek ceza süresi bizim için önemli değil. Çünkü karar ne olursa olsun sevdiklerimiz geri gelmeyecek. Onun yakınları onu yine ziyaret edip görebilecek fakat bizim öyle bir şansımız yok.”

Srebrenitsa Anneleri"nden olan Munira Subasic, “Mladic’in temyiz davasından beraat alacağına inanmıyorum. Şimdiye kadar adil kararlar alındı. Şimdiden sonra eğer ki beraat kararı verilirse bu, utanç verici olur. Bu davada, daha önce verilen ömür boyu hapis kararının onanmasını bekliyorum. Çünkü Sırp komutan Mladic’in ve askerlerinin girdiği her toprakta soykırım yapıldı.” şeklinde açıklama yapmıştı.



2017’de ömür boyu hapsi istenmişti

ICTY, 2017’de gördüğü duruşmada Mladic için “ömür boyu hapis cezası” verilmesine karar vermişti. Fakat temyize giden Miladic'in cezası onanmamıştı. Bugün, Bosnalı Sırpların eski lideri “Kasap” hakkında Lahey’de açıklanan olan karar, 1992-1995 seneleri arasında yaşanan soykırım suçu ile ilgili oldu.



Hakimlerin ağzından çıkacak bir çift söz, merakla beklendi

IRMCT hakimleri Aminatta Lois Runeni N’gum, Prisca Matimba Nyambe, Seymour Panton, Mustapha El Baaj ve Elizabeth Ibanda-Nahamya tarafından açıklanan karar, merakla beklendi. Bosnalı vatandaşlar ise başkent Saraybosna’daki Vijecnica Kütüphanesi’nde kurulan dev ekran karşısında mahkemeden çıkacak kararı bekledi.

Son dakika haberi olarak gelen bilgiye göre ise Mladic, “soykırım” suçundan suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi. Kararı duyan Srebrenitsa Anneleri, gözyaşlarına hakim olamadı. Salonda oturan soykırım gazileri, karar sonrasında hakimleri alkışladı.



“Ortak plan” denmişti

1995 senesinde Mladic hakkında hazırlanan iddianameden sonra kaçan ve 16 sene boyunca saklanan Mladic, 26 Mayıs 2011 senesinde yakalanmış ve dava da Mayıs 2012’de başlatılmıştı.

Mladic hakkında yapılan suç duyurusunun başlığı, “soykırım” olarak atılmıştı. Sırp güçleri, Bosnalı Türklerin ve Müslümanların “temizlenmesi” konusunda Sırp komutanlar Mladic ve Radovan Karadzic’in beraber plan hazırladığını ifade etmişti.

6 yıl süren dava boyunca Mladic, suçlamaları sürekli olarak reddetmişti fakat elde olan deliller sebebiyle 2017 senesinde karar verilmişti. Verilen “ömür boyu hapis” kararı sebebiyle Mladic, temyize gitmişti. Temyize giden Mladic hakkındaki ömür boyu hapis cezası ise bugün onandı. 



Yorumlar (0)