Srebrenitsa'da soykırım kurbanı olan 19 kişi defin amacıyla hazırlandı

Bosna Savaşı'nda meydana gelen Srebrenitsa soykırımında yaşamını yitiren 19 kurbanın tabutları, 26 senedir bulunmalarını bekleyen sevdiklerinin feryatları ve gözyaşları arasında getirildi.

DÜNYA 10.07.2021, 11:11 11.07.2021, 09:44
Srebrenitsa'da soykırım kurbanı olan 19 kişi defin amacıyla hazırlandı

Bosna Hersek'in doğusunda yer alan Srebrenitsa'da 1995 yılının Temmuz ayında Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan en büyük insanlık trajedisi meydana geldi.

Potoçari'ye halen cenazeler gelmeye devam ediyor

En az 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerleri tarafından öldürüldüğü soykırım sonrası bu seneki anma törenlerinde defnedilecek kurbanların Potaçari'ye gelen cenazeleri Birleşmiş Milletler bünyesinde savaşta görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına getirildi.

Naaşların getirilmiş olduğu fabrikada feryatlar yankılandı

Kurban yakınlarınca, gözyaşları ve dualarla yeşil çuhaya sarılı olan tabutların başında sevdiklerine son defa veda ediliken, eşlerini, evlatlarını, kardeşlerini, babalarını kaybeden Srebrenitsalı kadınların feryatları eski akümülatör fabrikasında yankılandı.
Kardeşinin cesedinin bir bölümünü bulabildiler.

Bu seneki cenaze merasiminde öldürüldüğü zaman 19 yaşında olan kardeşi Muamer Mujic'i toprağa verecek olan Muamera Turcalo, kardeşinin cesedenin sadece bir kısmına ulaşıldığını kaydetti.

"Olan biteni şimdi daha da iyi anlıyorum"

Turcalo, bugün soykırımın yaşandığı günden daha da derin bir acı duyduğunu vurgulayarak, "O zamanlar çocuktum ve şimdi olan biteni çok daha iyi görüyorum. Aynı acıları annem tekrar yaşıyor, babam ise evladını toprağa veremeden yaşamını yitirdi." şeklinde konuştu.

"Kuzenim kendi halinde iyi bir insandı"

Bu sene toprağa verilecek olan 19 kurbandan bir tanesi olan Salih Dzananovic'in kuzeni Osman Dzananovic de suçsuz yere Salih'in öldürüldüğünü söyleyerek, "Kemik kalıntılarına Kamenica'daki toplu mezarda ulaşıldı. Kendi halinde, evli, iyi kalpli bir insandı. Günahsız ve masumdu." dedi.

"Babamın cesedinden geriye 6 tane küçük kemik parçası kaldı"

Hidajeta Mujkic ise babası İbrahim Avdagic'in tabutunun başında duygusal anlar yaşayarak, "Babamın cesedinden geriye sadece altı küçük kemik parçası kaldı. Elleri, kafatası ve ayakları yok." şeklinde konuştu.

Avdagic, soykırım kurbanlarının 17 yaşındaki oğluyla güvenli bölge Tuzla'ya ulaşmak amacıyla orman yoluna birlikte çıktığını göstererek, "13 günün ardından kardeşim güvenli bölgeye ulaşmayı başardı. Malesef ki babam başaramadı. 2012 senesinde kemik kalıntılarına ulaştık. Kimlik tespiti bitirilse de birkaç kemik bulma umuduyla bugüne dek bekledik." dedi.

Defnedilecekler arasında en yaşlısı 63, en genci 16 yaşında

Srebrenitsa soykırımının 26'ıncı senesinde toprağa verilecek olan kurbanlardan en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Azmir Osmanovic, en yaşlısı ise 63 yaşında olan Husein Kurbasic.

Hollanda askerlerince siviller Sırp milislere teslim edildi

Srebrenitsa'nın 1995 11 Temmuz'da Ratko Mladic'in komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesi sonrası BM büynesinde bulunan Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, ardından Sırplara verildi.

Hepsi katledilip toplu mezarlara gömüldüler

Çocukların ve kadınların Boşnak askerlerin kontrolünde olan bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, bilinene göre en az 8 bin 372 Boşnak erkeği fabrikalar, ormanlık alanlar ve depolarda katletti. Katledilmiş olan Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.

Naaşları bulunanlar, her sene törenler defnediliyor

Savaş sonrası kayıpları bulmak amacıyla başlatılmış olan çalışmalarda, kurbanların toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılarak, kimlik tespiti sonrası her sene 11 Temmuz tarihinde Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenmiş olan törenle toprağa veriliyor.

Bu seneki tören sonrası anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 671'e çıkacak.

Yorumlar (0)