Soykırımdan 27 yıl sonra gelen özür...

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Bosna Hersek'in doğusunda yer alan Srebrenitsa'da 1995 tarihinde işlenen soykırımda yakınlarını yitiren Boşnak ailelerden özür diledi.

DÜNYA 11.07.2022, 20:57
Soykırımdan 27 yıl sonra gelen özür...

Ollongren, soykırımın 27. senesinde eski akümülatör fabrikasında gerçekleştirilen anma töreninde konuştu.

Srebrenitsa'nın 27 senedir korkunç hatıralara ev sahipliği yaptığını kaydeden Ollongren, "Güvenli bölge sunması gereken BM (Birleşmiş Milletler) askerlerine karşı olan güvensizlik de net bir şekilde hissediliyor. Bu, zaman geçtikçe unutulmayacak kadar dehşet verici bir soykırım ve zaman sizin yitirdiklerinizin acısını azaltmayacak." diye konuştu.

Hollanda Savunma Bakanı, uluslararası kurumların masum sivil halkı koruyacağına ilişkin söz verdiklerinin altını çizerek, "Hollanda da bu ülkelerden biriydi. Her şeye karşın Srebrenitsa ezip geçildi. Askerlerimiz görevlerini icra etmek ve savunmasız halka yardım edebilmek için ellerinden gelen her şeyi yaptı." dedi. 

Meydana gelen acıların asla silinemeyeceğini dile getiren Ollongren, "Bu vahşetin sorumlusu Bosnalı Sırplardır. Lahey'de görülen mahkeme sayesinde büyük bir kısmı cezasını aldı fakat uluslararası kurumlar Srebrenitsa'daki sivil halka güven sunmalıydı. Ülkemiz de bu başarısızlığın parçalarından biri. Bu sebeple sizlere en derin özürlerimizi ifade etmek istiyoruz. Temmuz ayı Hollanda ve Bosna Hersek'i sonsuza dek birbirine bağladı." sözlerini sarf etti.

Öte yandan, kurbanların yakınları tarafından 2007 tarihinde açılan davada Lahey Bölge Mahkemesi, Srebrenitsa işgali esnasında BM bünyesinde görev icra eden Hollandalı askerlere sığınan 300 kadar Boşnak sivilin Sırplara teslim edilmesi sebebiyle Hollanda'yı suçlu bulmuştu.

50 kurban daha defnedildi

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra meydana gelen en büyük trajedi olarak tanımlanan ve Sırp güçlerce minimum 8 bin 372 Boşnak sivilin acımasız bir şekilde öldürüldüğü soykırımın kimlik tespiti gerçekleştirilen 50 kurbanı daha düzenlenen merasimin akabinde toprağa verildi.

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995 tarihinde Ratko Mladic komutası altındaki Sırp birlikleri tarafından işgalinin akabinde BM bünyesindeki Hollandalı güvenlik güçlerine sığınan sivil Boşnaklar, ardından Sırplara teslim edildi.

Çocuk ve kadınların Boşnak askerlerin kontrolü altında bulunan bölgeye ulaşmasına müsaade eden Sırplar, minimum 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanda, depolarda ve fabrikalarda öldürdü. Öldürülenler toplu mezarlara konuldu.

Savaşın akabinde kayıpları bulmak için başlatılan faaliyetlerde toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespiti yapılmasının ardından her sene 11 Temmuz günü Potoçari Anıt Mezarlığı'nda gerçekleştirilen merasimle defnediliyor.

Söz konusu mezarlıkta toprağa verilenlerin sayısı 6 bin 721'e çıktı.







Yorumlar (0)