Sovyetlerin açtığı Cehennem Kapısı, 51 senedir yanıyor 

Türkmenistan’da Sovyetli jeologların 1971 senesinde yanlışlıkla oluşturduğu “Cehennem Kapısı” gaz krateri, 51 senedir boşa yanıyor. Devlet başkanı Berdimuhamedov, bu ateşin söndürülmesi için uzmanlara talimat verdi. Şimdiye kadar hiçbir şekilde söndürülemeyen ateşin ne zaman dineceği büyük merak konusu. 

DÜNYA 09.01.2022, 09:59
Sovyetlerin açtığı Cehennem Kapısı, 51 senedir yanıyor 

Sovyetler Birliği jeologları, 1971 senesinde Türkmenistan bölgesinde yanlışlıkla bir krater oluşturdu. Doğal gaz arama çalışmaları sırasında bu kraterin oluştuğunu varsayan insanlar her ne kadar devasa çukuru kapatmak istese de başarılı olamadı. 



Türkmenistan’ın Derveze bölgesinde bulunan ve ismine “Cehennem Kapısı” denilen kraterdeki ateş 51 senedir sönmedi. 



Ülkenin rezervi boşuna yanıyor 

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Cehennem Kapısı, ülkenin en önemli rezervlerinin boştan yere yanmasına sebep oluyor. 51 senedir ziyan olan yeraltı zenginliği için harekete geçen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu toplantısında bir konuşma yaptı. Ülkedeki gazın önemli miktarının 51 senedir heba olduğunu dile getiren Başkan Berdimuhamedov, çevreye ve insanlara zarar veren bu olayın durdurulmasını emretti. 



Türkmenistanlı uzmanlar gerekirse yabancı uzmanlardan da destek alarak bu ateşi en kısa zamanda söndürecek. 

Yorumlar (0)